LONDRA (İHA) - Kraliçe 2. Elizabeth'in 80. doğum günü nedeniyle yüzlerce kişi Windsor Şatosu dışında toplanarak, kraliçeye iyi dileklerini iletti.
BBC'nin Türkçe internet sitesi " http://www.bbc.co.uk/turkish/ " adresinde yer alan habere göre, bir süre şatodan çıkan Kraliçe Elizabeth de doğum gününü kutlamak isteyenlerin kutlamalarını kabul etti. Göz alıcı bir pembe tayyör ve aynı renkte geniş kenarlı bir şapka giyen kraliçenin oldukça neşeli olduğu gözlendi. Kraliçe akşam saatlerinde ise aile bireyleriyle özel bir yemekte buluştu. Buckingham Sarayı ise, 80. doğum günü için kraliçeye 20 bin kart ve 17 bin e-mail gönderildiğini açıkladı. Bu arada oğlu ve veliaht Prens Charles, radyo ve televizyonlarda yayınlanan konuşmasında, 80. doğum gününün gerçekten kutlamaya değer önemde bir gün olduğunu söyledi. Çocukluk yıllarından anılar da aktaran Prens Charles mesajında, "Yıllar boyunca harikulade bir metanet ve cesaret gösterdi. Daima sağlam bir sükunet ve güven simgesi oldu. Bazen inanılmaz ölçüde değişken ve şaşırtıcı olabilen dünyada, verdiği hizmetler, yerine getirdiği görevler ve kendisini bunlara vakfetmesiyle, birçoklarına örnek oldu. Bu 80 yılın neredeyse 60 yılında, o benim sevgili annem oldu" ifadelerini kullandı.
BBC adına uzun yıllar saray muhabirliği yapan Jenny Bond, "Gerçekten de anahtar sözcük 'saygı'. Ben, Kraliyet ailesi açısından en büyük tehlikeyi genç kuşaklar arasındaki ilgisizlik olarak görüyorum. Ama bugünkü gibi törenler kraliçeyi tebaasıyla, herhalde kendimizi böyle tanımlamamız gerekiyor, çok yakınlaştırmakta. Krallığın geleceği konusundaki görüşleri ne olursa olsun, bence 2. Elizabeth'e sadakatin boyutları hala çok yüksek. Kraliçe, her zaman orada olagelmiş bir kişi. Bir bakıma, insanların arka planda kendilerini rahat, huzurlu hissetmelerine olanak veren bir simge. Manevi anlamda bir istikrar ve süreklilik simgesi. Bu da kraliçenin ulusa sunduğu çok büyük bir armağan" dedi.
Kraliyet ailesiyle ilgili kamuoyu yoklamalarına göre, İngilizler Krallık düzeninin sürmesini desteklemeye devam ediyor ve kraliçe, halk arasında hala tüm ailenin en sevilen üyesi olma vasfını koruyor. Kamuoyu araştırma şirketinden MORI'den Ben Page, "İngiltere'de yalnızca 5 kişiden 1'i ülke liderinin seçimle işbaşına gelmesinden yana. Toplumun çoğunluğu monarşinin yerinde kalmasını istiyor. Değişmeyen bir bulgu bu. Tepkiler olaylara bağlı olarak zaman zaman değişimler oluyor ama genel eğilim hemen hiç değişmiyor. Kraliçenin sadece kendisine yönelik yoklamalardaysa çok daha yüksek destek olduğu gözleniyor. Son yaptığımız yoklamada, 10 kişiden 8'i kraliçenin görevlerini yerine getirme şeklinden memnun olduğunu söyledi. Kraliçenin 80. doğum gününü kutladığımız şu günlerde bile, çoğunluk kendisinin bu görevi sürdürmesini, yaşadığı ya da yapabildiği sürece tahtta kalmasını istiyor" şeklinde konuştu.
Bu tür yıldönümleri, tören ve kutlamaların ötesinde, İngiltere'de aynı zamanda bir düşünme ve değerlendirme vesilesi gibi görülüyor. İngiltere'de monarşinin ne kadar güçlü olduğu, bu çok eski kurumun bugünün demokratik düzeninde nasıl varlığını sürdürebildiği irdeleniyor. Bu arada kraliçenin 80. doğum gününde, monarşiye karşı çıkanların bile Kraliçe Elizabeth'e ne kadar saygı duyduğu bir kez daha ortaya çıktı.