HABER

Küreselleşmenin dışında kalamayız

VAN (İHA) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Melen, zengin bir kültüre sahip olan Van'ın küreselleşmeden faydalanması gerektiğini belirterek, sisteme karşı çıkmak yerine uyum sağlamanın önemli olduğunu söyledi.

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı (KOSGEB) Van İşletme ve Geliştirme Merkezi tarafından düzenlenen "Türkiye Ekonomisi ve Van'ın Ekonomideki Yeri" konulu seminer, Van Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda yapıldı. Seminere konuşmacı olarak katılan İÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Melen, ezbere dayalı olan eğitim sistemini ve bilgi çağında geri kalan Türkiye'nin ekonomi pazarında pay sahibi olması için çok büyük mesafeler kaydetmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Melen, Türkiye'de eğitim sistemini ve girişimciliği gözden geçirmenin önemine değinerek, "Çünkü 21'nci yüzyılda dünya bir başka düzeyde, artık teknolojisi katma değeri yüksek, mal ve hizmet üretimi ön plandadır. Bu sistem içerisinde yer alamadığınız zaman yani yüksek teknoloji üreten o hizmet teknolojisini sunamadığınız zaman sistem içinde olamazsınız. Tabii ki bu da eğitimle mümkündür" dedi.

Dünyada küreselleşmenin hızla yayıldığını kaydeden Prof. Dr. Mithat Melen, mahalli anlamda üretim yaparak dünya piyasalarında satmanın önemli bir mesele olduğunu belirtti. Bunun içinde birim maliyeti düşük üretim yapmanın önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Melen, "Birim maliyeti düşük derken hizmetin maliyeti düşük olacak. En ucuz, en kaliteli hizmeti dünyaya satabileceksiniz. Küreselleşme sistemi içinde Van çok büyük şanstır. Çünkü bu bölgenin bir kültür altyapısı var. Bu bölgede çok birikimli olan kadınlarımız var. Kadınlar halı yapmaya çok müsait. Teknoloji çok gelişti. Küreselleşmeden kaçmak mümkün değil. Dünyada başka bir yapı varken o yapının dışında kalamazsınız. Küreselleşmeyi beğenmemek piyasa ekonomisine karşı olmak yeterli değil. Bu briç oyununa benzer. Ancak bu oyunu iyi bilmek gerekir. Hem demokrasi hem de serbest piyasa ekonomisini, işimize geldiği gibi oynamaya çalışıyoruz. Sisteme karşı çıkmak yerine sisteme uyum sağlamak çok önemlidir" diye konuştu.

Türkiye'nin komşularıyla ticari ve bilim alanında iyi ilişkiler içinde olmadığını anlatan Prof. Dr. Melen, "Türkiye'nin 8 tane komşusu var. Kaç tanesi ile ticaret yapıyor. Bu komşuların kaç tanesinin dilini biliyor. Okullarında araştırma yapan kaç tane ekibimiz var. Komşu ülkelerimizle biraraya geldiğimiz zaman konuşacak tercüman bulamıyoruz. Biz araştırma inceleme yapmıyoruz. İran burnumuzun dibinde Farsça bilen Türkiye yönetiminde, hatta Dışişleri Bakanlığı'nda kaç kişi çalışıyor" şeklinde konuştu.
Seminere Van Valisi Hikmet Tan, Belediye Başkan Vekili Fazıl Beyhan, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Feridun Irak ve çok sayıda davetli katıldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler