Suriye anlaşmazlığının Lübnanlı Sünni ve Alevi toplumlar arasında yol açtığı şiddetli çatışmalarda iki gün içinde 12 kişi ölür yüz kişi yaralanırken, dün akşam ilan edilen ateşkes şimdilik etkili olmuşa benziyor.
Bab el Tabbana adlı Sünni mahallesi ile Cebel Muhsin Alevi mahallesi liderleri iki gün devam eden çatışmalardan sonra dün akşam ateşkes ilan etmişlerdi. Önce çatışmalar ateşkese rağmen yer yer devam etti ama akşama doğru durulmaya başladı.
Daha önce ordu çatışmalara müdahele etmeye çalışmış ama başaramayarak geri çekilmek zorunda kalmıştı.
Suriye'de hükümet güçleri ile isyancılar arasında süregiden çatışmaların, 15 yıl iç savaş yaşamış Lübnan'da Alevi-Sünni bölünmesini yeniden su yüzüne çıkarmasından endişe duyuluyor.
Suriye'nin Alevi Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Sünnilerin çoğunluğu oluşturduğu muhalefete karşı savaşıyor.
Lübnan'ın Sünni Başbakanı Necip Mikati dün 200 bin kişilik nüfusuyla ülkenin ikinci büyük kenti olan Trablus'ta her iki tarafa da seslenerek ''bu saçma savaşa'' son vermelerini istemişti.
Başbakan Mikati, ''Defalarca uyardık. Bizi Lübnan'ın etrafını saran ateşin içine çekmelerine izin vermemeliyiz'' dedi ve Trablus halkına ''bir başkasının savaşı uğruna kendinizi kullandırtmayın'' diye seslendi.
Trablus'un Sünni mahallesi Bab el-Tabbana ile Alevi bölgesi Cabal Muhsin arasında iki gün süren çatışmalarda silah ve el bombası kullanıldı.
Alevi mahallesinden iki kişinin öldüğü kesinleşirken, kayıplar arasında 13 yaşında bir çocuk da var.
Başkent Beyrut'tan bildiren BBC muhabiri Barbara Plett, Sünni çoğunluğun arasında Alevilerin yaşadığı Trablus'u, ''Lübnan'da mezhepler arası fay hatlarının en oynak olduğu yerlerden biri'' diye tanımlıyor.
200 bin nüfuslu Trablus Lübnan'ın ikinci büyük kenti ve büyük bir Sünni çoğunluğun içinde yaşayan küçük Alevi nüfusuyla Suriye'nin aynası gibi.
Kentte Haziran ayında çıkan çatışmalarda da 15 kişi hayatını kaybetmişti ama görgü tanıkları son çatışmaların daha şiddetli ve daha yaygın olduğunu söylüyorlar.