Lavrov bir Rus televizyonuna yaptığı açıklamalarda, ülkesinin ABD'yle vardığı anlaşma uyarınca Suriye'nin kimyasal silah stokunun tasfiye edilmesine Rus askeri gözlemcilerin yardımcı olabileceğini belirtti.
Lavrov ayrıca, konuyla ilgili çıkması beklenen BM Güvenlik Konseyi kararı üzerindeki pazarlıklarda ABD'yi 'şantaj yapmakla' suçladı.
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü dün Suriye'nin bin tonu bulduğu tahmin edilen kimyasal silah stokuyla ilgili detayları ulaştırdığını açıklamıştı.
Bu, Rusya ve ABD'nin vardığı uzlaşmada öngörülen ilk adım.
'Türkiye de asker gönderebilir'
Lavrov, kimyasal silahların tasfiye süreci için büyük bir Rus birliğinin gerekli olmayacağını, küçük bir gözlemci heyetinin yeteceğini belirtti.
Lavrov ayrıca Arap ülkeleri ve Türkiye'nin de gözlemci heyetinin bir parçası olabileceğini vurguladı.
Lavrov açıklamalarında ABD, İngiltere ve Fransa'yı 'Suriye'de rejimi değiştirme hedefiyle kör olmakla' suçladı.
Sergey Lavrov Batılı ülkelerin, ülkesinin Beşar Esad rejimine karşı askeri müdahaleye yetki veren bir BM kararını desteklememesi durumunda, Suriye'nin kimyasal silahlardan arındırılmasını öngören anlaşma konusundaki çalışmalarını durdurma tehdidinde bulunduğunu belirtti.
Esad rejiminin önemli destekçilerinden biri olan Rusya daha önce Güvenlik Konseyi'nde gündeme gelen benzer kararları veto etmişti.
Lavrov OPCW'nin Suriye'yle ilgili 'karar verme aşamasında olduğunu, ancak 'bazı Batılı ülkelerin küstah tutumu nedeniyle' sürecin tehlikeye girdiğini belirtti.
Lavrov, 'Amerikalı ortaklarımız bizi tehdit etmeye başlıyor' dedi. Rus Dışişleri Bakanı ABD, İngiltere ve Fransa'nın bunun yerine Suriye'nin kimyasal silahları sorununun çözümü için gelen bu 'benzersiz fırsatı' değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.