Törene uluslararası medya büyük ilgi gösterirken, İngiltere’de ilginç bir olay yaşandı. BBC'nin Mandela'nın ölüm haberini vermek için ‘Mrs Brown's Boys’ adlı diziyi yarıda kesmesi bazı izleyicilerin tepkisine neden oldu.
Johannesburg'daki 100 bin kişilik FNB Stadyumu'nda yapılan törene dünyanın dört bir yanından liderler katılıyor.
Törene eşi Michelle Obama ile birlikte katılan ABD Başkanı Barack Obama şu dakikalarda bir konuşma yapıyor.
ABD eski başkanlarından George W. Bush, eşi ve Hillary Clinton ile aynı uçakta Johannesburg’a geldi. Eski ABD Başkanları Bill Clinton ve Jimmy Carter da törene katılanlar arasında.
OBAMA VE CASTRO BİR ARADA
Törenin ilginç bir yanı da Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun aynı sahneden milyonlarca kişiye seslenmesini sağlayacak olması.
Kentte dün geceden bu yana yağan yağmura karşın halk 06.00'da kapıları açılan stadyumda tribünlerdeki yerini aldı. 100 bin kişi kapasiteli stadyumda şarkılar yankılanıyor.
Güney Afrika hükümeti dün Obama, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuanchao, Nambiya Devlet Başkanı Hifikepunye Pohamba, Hindistan Devlet Başkanı Pranab Mukherjee, Küba Devlet Başkanı Raul Castro Ruz, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İngiltere Kraliçesi Elizabeth'i temsilen Prens Charles'ın da aralarında bulunduğu 89 devlet ve hükümet başkanının törene katılacağının kesinleştiğini duyurmuştu.
Törene liderlerin yanı sıra Güney Afrikalı aktris Charlize Theron ve U2 grubunun solisti Bono gibi dünyaca ünlü sanatçılar da katılıyor.
TÜRKİYE'Yİ ATALAY TEMSİL EDİYOR
Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın temsil ettiği törende Birleşmiş MilletlerGenel Sekreteri Ban Ki-mun da bir konuşma yaptı. Obama'nın törenden sonra Güney Afrika'dan ayrılması bekleniyor.
Törene, uluslararası basın da büyük ilgi gösteriyor. Gazeteciler sabahın ilk ışıklarından itibaren stadyum önünde beklemeye başladı.
PAZAR GÜNÜ TOPRAĞA VERİLECEK
Mandela’nın naaşı, 15 Aralık Pazar günü çocukluk ve emeklilik yıllarını geçirdiği Kunu köyünde toprağa verilecek.
Törenden sonra Mandela'nın cenazesi, başkent Pretoria'da üç gün boyunca kortej eşliğinde belirlenen güzergahlardan geçirilecek.
Mandela'nın naaşı Cuma günü cumhurbaşkanlığı, meclis, başbakanlık ve bakanlıkların bulunduğu Union binalarında katafalka konacak.
BBC'DE MANDELA KRİZİ
BBC'nin Güney Afrika lideri Nelson Mandela'nın ölüm haberini vermek için ‘Mrs Brown's Boys’ adlı sitcom'un tekrarını yarıda kesmesi İngiltere’de tepki yarattı.
Ayrıca birçok kişi de İngiltere'de yaşanan fırtınalarla ilgili hava durumu yayınlarına Mandela nedeniyle yeterli ilgi gösterilmediğini iddia etti.
BBC konuyla ilgili şimdiye dek bin 350 şikayet aldıklarını açıklarken, kanal yetkilileri yayını kesme kararını savundu ve Mandela'nın son 100 yılın en önemli devlet adamlarından biri olduğuna dikkat çekti.
Kanal sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Nelson Mandela’nın vefatı hem İngiltere’de hem de dünyada bir çok izleyicimiz için büyük önem taşıyan bir haber. Birçok izleyici sıcak haberleri takip etmek için BBC ekranlarını seçiyor. Biz tüm dünyadan önemli gelişmeleri an be an yayınlamaya bundan sonra da devam edeceğiz” dedi.
BBC News direktörü James Harding’de yaptığı bir açıklama ile yayın kesme kararını savunurken “Bizim için Mandela’nın hayatını anmak ve onun ölümü ile ilgili haberi kitlelere ulaştırmak büyük önem taşıyordu” dedi.
Özellikle sağ eğilimli köşe yazarları Mandela’nın ölümüne devlet televizyonlarında ayrılan yerin “aşırı” olduğunu iddia ederken Spectator dergisi köşe yazarı Rodd Liddle, “Mandela ile ilgili yapılan abartılı yayınların post - kolonyal beyazların vicdan azabının göstergesi olduğunu” iddia etti.
BBC yetkilileri 1990 yılında da Mandela hapisten salıverildiğinde Antiques Roadshow adlı klasikleşmiş antika programının yayınını kestiklerini ve yüzlerce şikayet aldıklarını söyledi.
AYRINTILAR GELİYOR...