HABER

MEB çalışanları "denge tazminatına" isyan etti

ANKARA (ANKA)-Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) çalışanları denge tazminatına isyan etti. Bağımsız Eğitimciler Sendikası tarafından hazırlanan raporda, denge tazminatının dengesizlik tazminatına dönüştüğüne dikkat çekildi. TBMM, Sağlık Bakanlığı ve üst kurullarda çalışan memurlar ile MEB'e bağlı kurumlar arasısında çalışan memurlar arasındaki uçurumun giderek arttığı bildirildi. Raporda, maaşları arasında yüzde 50 ile yüzde 150 arasında fark olduğu belirtildi.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası tarafından hazırlanan raporda, Milli Eğitim Bakanı'nın başkanlığında kurulan bir komisyonun ek ders ücretlerini düzenlemek üzere bir GİH sınıfı personelinin de ek ders ücreti alacağı ve bu ücretin yaklaşık 200 YTL olacağı hatırlatıldı. Raporda, bu çalışmanın tamamlanıp Maliye Bakanlığı'nın da onayıyla birlikte Başbakanlığa sunulduğu, sonucunun ise yaklaşık olarak 2006 Ocak ayında alınacağı belirtildi.

Verilen 200 YTL'lik ek ders ücretinin sorunu çözmeyeceğinin altı çizilen raporda, şöyle denildi: "Ancak verileceği iddia edilen ve aylardır sabırla beklenen bu ek ücret; ne toplu görüşmelerde, ne bütçe görüşmelerinde, ne 2006 Ocak ayında ne de ek bütçe görüşmelerinde gündeme bile gelmemiş, adeta yok sayılmıştır. Memurlar arasındaki maaş farkını gidereceği iddia edilen "Denge Tazminatı" konusunda da hem uygulanma noktasında hem de uygulanacak kurum ve personelin sayısı anlamında iş çığrından çıkmıştır. Bu tazminatın yetmeyeceği düşünülen ve her gün bir yenisi eklenen bazı kurumlara 20, 40 hatta 140 YTL'ye varan miktarlarda ek ücret ödenmesi kararlaştırılmış, bu esnada ise yine her zaman olduğu gibi MEB çalışanları adeta görmezden gelinmiş, hatta yok sayılmışlardır."

DENGE TAZMİNATI DENGESİZLİK TAZMİNATINA DÖNÜŞTÜ

Denge getireceği iddia edilen tazminatın fiyaskoyla sonuçlandığı ifade edilirken, denge tazminatının dengesizlik tazminatı olduğu kaydedildi. Raporda MEB çalışanlarının dengesinin iyice bozulduğu ifade edilerek, TBMM, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı maaşlarının bin 500 YTL ile 950 YTL arasında olduğuna dikkat çekildi.
Özellikle üst kurullarda çalışan personel maaşlarının yüksekliğine işaret edilen raporda, bu ücretlere ek mesainin dahil olmadığı kaydedildi. Üst kurullarda çalışan personelin MEB'te çalışan memur maaşlarından yüzde 50 ile yüzde 150 arasında farklılık gösterdiği vurgulanan raporda; "Bizim talep ettiğimiz; daha doğrusu bize verileceği iddia edilen miktar ise, şu anki maaşımızın yaklaşık yüzde 35'ine tekabül ediyor. Maaşlarımız kadar da tazminat talep etmiyoruz" denildi.

Yurt-Kur'da çalışan memur maaşının ortalama 750 YTL olduğu ifade edilen Raporda, Ankara ilinde en uzak yerleşim biriminde bir evin bile kirasının 350-400 YTL civarında olduğu ve bu kişinin asgari bir hayat sürdürmek gibi en doğal ve en sıradan haklardan bile mahrum kalacağına dikkat çekildi.

2006 YILINDA MEB BÜTÇESİ 14 MİLYAR YTL

2006 yılı MEB bütçesinin yaklaşık 14 milyar YTL olduğu anımsatılan raporda, 11 milyar 200 bin YTL'sinin personel giderleri olarak ayrıldığı belirtildi. Raporda, şöyle denildi: "65 bin memura 200 YTL ek ödeme yapılması halinde bu 13 bin YTL'ye denk geliyor. Bu da yıllık 156 milyon YTL'ye tekübal ediyor. Bu miktar ise yıllık personel giderlerinin sadece ve sadece yüzde 1.4'üne denk geliyor. MEB personel giderlerinin sadece yüzde 1.4 arttırılması ile problemler çözülecektir."

EK ÖDEMENİN ADI EK DERS ÜCRETİ OLMAMALI

Bunun dışında talep edilen ek ödemenin adının "Ek Ders Ücreti" adı altında olmasını istenmediği kaydedilen Raporda, bunun adının "MEB Tazminatı" veya başka bir ad altında olması gerektiğine işaret edildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler