Rusya'nın sağlık denetleme kurumu Rospotrebnadzor'un eski müdürü ve Başbakan Dimitri Medvedev'in danışmanı Gennady Onişçenko, Zika virüsünün ABD tarafından Rusya'ya karşı bir silah olarak kullanılabileceğini iddia etti.
BBC Rusça Servisi'nin sorularını yanıtlayan Onişçenko, Rusya'da görülen ilk Zika virüsünün şu anda bir tehdit yaratmadığını, ancak virüse yakalanan kadının havaların ısınmasının ve sivrisinek nüfusunun artmasının ardından risk oluşturabileceğini söyledi.
Onişçenko, virüsü taşıyan kadını bir sivrisineğin ısırması halinde, hastalığı başka kişilere de bulaştırabileceği uyarısında bulundu.
Zika virüsünün Rusya'da doğal yollarla bir salgına dönüşmesinin düşük ihtimal olduğunu söyleyen Onişçenko, ABD'nin Gürcistan'ın Abhazya bölgesindeki mikrobiyoloji tesislerinin daha farklı bir tehdit olabileceği görüşünde.
"Zika virüsünü taşıyabilecek olan sivrisinek türü Abhazya sahil şeridinden 100 kilometre uzakta yaşıyor. Tam da bu bölgede ABD ordusunun bir mikro biyoloji laboratuvarı var" diyen Onişçenko,"Pentagon laboratuvarı ve sivrisineklerin aynı bölgede olması beni endişelendiryor" diye konuştu.
Onişçenko, ABD'nin Zika salgının doğal döngüsüne müdahale ederek Rusya'yı zor durumda bırakmaya çalışabileceğini iddia etti. Onişçenko, "Sivrisinekleri kasten Zika virüsü taşıyıcısı haline getirebilirler" dedi.
Zika ve mikrosefali
Başta Brezilya olmak üzere Güney Amerika ülkelerinde patlak veren Zika salgını, bebeklerin normalden küçük kafalarla doğmalarına yol açabiliyor. Hamile kadınların virüsü taşıyan sivrisinekler tarafından ısırılması durumunda doğan bebeklerde baş deformasyonu gözleniyor.
Son yapılan araştırmalarda ise Zika'nın ciddi bir sinir hastalığı olan ve felce neden olan Guillain-Barré sendromuna neden olabileceğini de ortaya koydu.