HABER

Mevduata devlet güvencesi

ANKARA(ANKA)-Bakanlar Kurulu halen 50 bin YTL olan kamunun mevduatlara verdiği güvenceyi 2 yıl süreyle artırmak için yetki alıyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Varlık Barışı yasa tasarısına son anda eklenen sürpriz bir önergeyle mevduat güvencesini artırılmasının yolu açıldı. AKP'nin verdiği önergeyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) ait olan kamunun mevduata verdiği güvence sınırının belirlenmesi için Bakanlar Kurulu 2 yıl süreyle yetkili kılındı.

Komisyonda kabul edilen tasarı yasalaştığında 50 bin YTL olan güvence sınırı artırılabilecek. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, düzenlemeyi, gelişmiş ülkelerin mevduat garantisini sınırsız hale getirmesi nedeniyle oluşan haksız rekabeti ortadan kaldırmak için hazırladıklarını söyledi.
Yurtdışındaki maddi varlıkların vergi incelemesi olmaksızın Türkiye'ye getirilmesi için hazırlanan tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında AKP kanadı tasarıya geçici madde ekleyen bir önerge sundu.

AKP Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu ve AKP Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay tarafından verilen önerge şöyle:

KATILIM FONLARINA DA GARANTİ-

"5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 63'üncü maddesinin üçüncü fıkrasında sigortaya tabi olacak tasarruf mevduatının ve gerçek kişilere ait katılım fonlarının kapsamını ve tutarını belirlemeye ilişkin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulunca verilen yetkiler, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süreyle doğrudan Bakanlar Kurulu tarafından kullanılır. Bakanlar Kurulu, bu süre içerisinde tasarruf mevduatının ve gerçek kişilere ait katılım fonunun yanı sıra, sigortaya tabi olacak diğer mevduatın ve katılım fonlarının kapsamını ve/veya tutarını ve sigorta kapsamı dışında tutulacak mevduat ve katılım fonlarının niteliğini belirlemeye de yetkilidir."

SINIRSIZ OLMA OLASILIĞI DA VAR

AKP'nin oyları ile kabul edilen bu önerge ile halen 50 bin YTL olan mevduat güvence sınırının, küresel krizden etkilenen gelişmiş ülkelerde olduğu gibi sınırsız hale getirilmesi ya da tutarının artırılmasının yolu açıldı. Dolayısıyla, tasarı yasalaşıp Bakanlar Kurulu yetkisini kullanarak sınırı artırdığında ya da sınırsız hale getirildiğinde, mevduat ve katılım fonu sahipleri bankalar batsa bile belirlenen tutarda ya da sınırsız olarak kamudan paralarını alma olanağına kavuşacaklar.

UNAKITAN: GÜVENCENİN ARTIRILMASI BANKALARIN TALEBİ DEĞİL

Önergeyi savunan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, güvence sınırının artırılmasına yol açacak bu yetkinin alınmasının bankaların talebi olmadığını söyledi. Hükümetin, diğer ülkelerin sınırsız güvence vermesi nedeniyle oluşturduğu haksız rekabeti önlemek istediğini ifade eden Unakıtan,"Hükümet bu yetkinin altına girer. Sınırlı verir, sınırsız verir, hiç vermez; o, hükümetin bileceği iştir. Acil alınması gereken bir önlemdir. Türkiye burada haksız rekabet ile karşı karşıya. Hükümete böyle bir yetki vermek fevkalade önemli ve gereklidir" diye konuştu.
Yabancı ülkelerin krize karşı güvence sınırını artırdığına vurgu yapan Unakıtan, "Elini-kolunu sallayan artırıyor. Benim de elim-kolum bağlı değil ki. O zaman biz de gerekeni yaparız" dedi. Güvencenin ne kadar artırılacağına ilişkin ısrarlı sorular üzerine Unakıtan, "Hükümet yetki aldı, bitti. Hükümet alacağı kararı Maliye Bakanına açıklamaz ki. Başbakanın dediği olur" diye konuştu.

ÖZELLİKLE AB BANKALARINA KARŞI ÖNLEM

Komisyonda kabul edilen önergenin gerekçesinde de, İrlanda, Danimarka, Almanya ve Avusturya'da tam garanti uygulamasına geçildiği; ABD, İngiltere, İspanya ve İsveç'te ise sigorta kapsamındaki mevduat tutarının artırıldığı belirtildi.
Türkiye bankaları ile özellikle AB'ye üye ülkelerin bankaların arasında haksız rekabet oluşturan bir durumun ortaya çıktığı kaydedilen gerekçede, şunlar ifade edildi:
"Bazı ülkelerde küçük ölçekli şirketler ile sınırlı olmak üzere ticari kuruluşlara ait mevduatın ve hatta bankalar arası mevduatın da sigorta kapsamında olduğu görülmektedir. Ülkemizde ise sigorta kapsamındaki mevduat ve katılım fonu uygulaması tasarruf mevduatı ile gerçek kişilere ait katılım fonu ile sınırlı tutulmuştur. Bu düzenlemeyle, küresel finansal krizin başladığı günden bu yana oldukça olumlu bir performans sergileyen ülkemiz bankalarının, rakipleri karşısında daha da avantaj sağlamalarının yolu açılacaktır."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler