HABER

MHP, mayın temizleme işinin yabancılara verileceği iddia etti

MHP, mayın temizleme işinin yabancılara verileceği iddia etti

ANKARA (İHA) - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve bu alanların tarımsal amaçlı kullanımı işinin aynı firmaya verilmesinin doğru olmadığını dile getirerek, "Türkiye'nin bu mayınları temizleyecek kapasitesi yok mu?" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Vural, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun MHP'li üyeleriyle birlikte TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi ve tarıma açılmasına ilişkin kanun tasarısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bu konunun uzun süredir gündemde olduğunu hatırlatan Vural, böyle bir uygulamanın neden Maliye Bakanlığı tarafından yapıldığı konusunda da soru işaretleri bulunduğunu belirtti.

Tasarıyla ilgili oluşturulan alt komisyonda bu işin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılıp yapılamayacağının tartışıldığını, yapılmaması durumunda hem mayın temizleme işinin maliyeti hem de tarımsal amaçlı kullanıma tahsis edilme işlemiyle birlikte ihale edilmesi konusundaki tereddütlerin oluşmasından dolayı Milli Savunma Komisyonu'ndan görüş istenmesi ve Genelkurmay'da bilgi alınması talebinin gündeme geldiğini hatırlatan Vural, bir sonraki alt komisyon toplantısında ek bir bilgi verilmediğini ifade etti. Vural, toplantıda sadece Türkiye-Suriye sınırında mayın ve patlamamış mühimmatın temizlenmesi, imha edilmesi ihalesinin, elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılması karşılığı yapılması yerine bu ihalenin öncelikle bedeli karşılığında yapılması hususunun Plan ve Bütçe Komisyonu'nda değerlendirilmesine ilişkin tavsiye ile yetinildiğini anlattı. 17 Haziran'daki komisyon toplantısı sırasında Milli Savunma Bakanı'nın kapalı oturum istediğini ve açıklamalarda bulunduğunu ancak bu açıklamaların da komisyon üyelerini tatmin etmediğini kaydeden Vural, kapalı oturumun ardından tekrar görüşmelere geçildiğini ve MHP'li üyelerin toplantıyı terk ettiğini ifade etti. Vural, "Türkiye'nin bu mayınları temizleyecek kapasitesi yok mudur?" diye sordu.

MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata ise Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı alanın 510 kilometre uzunluğunda, 350 metre genişliğinde bir şerit olduğuna işaret etti. Bu alanda 517 bin mayın bulunduğunu, bunların 450 bininin anti personel, geri kalanının ise anti tank mayını olduğunu ifade eden Kutluata, mayınlı alan toplamının yaklaşık 178 bin dönüm, kiraya verilecek alanın ise yaklaşık 216 bin dönüm olduğunu belirtti. Bu arazinin temizlemeyi yapacak firmaya 49 yıllığına verileceğine işaret eden Kutluata, burada kamu yararının nerede olduğunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Temizleyen firmayla kiraya verilecek firmanın ayrı firmalar olması gerektiğini dile getiren Kutluata, "Hem mayın temizleyecek hem de tarımsal faaliyet gerçekleştirecek kaç tane firma var? Türkiye'de olmadığına göre anlıyoruz ki yabancı bir kuruluşa verilecek" diye konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı'nın sadece temizleme faaliyeti için daha önce bir ihale yaptığını ve bu ihaleye 5 firmanın katıldığını anlatan Kutluata, yapılan denemelerde mayın temizleme işinin çok zaman alacak bir iş olmadığının görüldüğünü anlattı. Kutluata, bu tasarıyla ise yarım asırlık bir ipoteğin altına girildiğini söyledi. Mayın temizleme faaliyetinin tahmini bedelinin ne olduğu sorusuna hala cevap alamadıklarını kaydeden Kutluata, bunun Türk milleti adına iyi takip edilmesi gereken bir konu olduğunu
ve buna rıza gösteremeyeceklerini belirtti.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da, asıl meselenin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bunu yapıp yapamayacağı olduğunu dile getirdi. Maliyet konusunda bir belirsizlik bulunduğunu ifade eden Günal, Milli Savunma Bakanlığı'nın daha önce sınır güvenliği açısından temizlemenin Silahlı Kuvvetler tarafından yapılmasının faydalı olacağı yönünde görüş belirttiğini hatırlattı. Günal, bu bölgenin 49 yıllığına yabancıların inisiyatifine bırakılmasının Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerini de sıkıntıya sokacağı
uyarısında bulundu.

En Çok Aranan Haberler