HABER

Mısır'ın insan hakları sicili kötü

KAHİRE (İHA) - Mısır'ın insan hakları bilançosu iç karartıcı. Hala savaş hukukunun geçerli olduğu Mısır'ın hapishanelerinde, geçen yıl işkence ve kötü muamele sonucu 11 kişi öldü. Savaş hukuku sayesinde polisin istediğini tutuklama hakkı bulunduğu ülkede, daha bir kez bile mahkemeye çıkmadan hapishaneye konulanların sayısı ise 15 bini geçmiş durumda.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 1981'de Devlet Başkanı Enver Sedat'ın, düzenlenen suikastte öldürülmesinden sonra yürürlüğe giren ve o günden bu yana da geçerli olan savaş hukuku sebebiyle, insan hakları ihlalleri neredeyse gündelik hayatın bir parçası haline geldi. Mısır İnsan Hakları Örgütü'nün yıllık raporu, gerçekten de karanlık tablo çiziyor. Mısır hapishanelerinde geçen yıl işkence ve kötü muamele sonucu ölenlerin sayısı 11. Bu veri, ülkenin insan hakları karnesindeki en kötü not.
İnsan Hakları Örgütü Genel Sekreteri Ebu Saada, savaş hukukunun, İçişleri Bakanı'na, herhangi bir suç bildirisi veya dava olmasa bile, insanları üç ay hapse sokma yetkisi verdiğini belirtiyor. Saada ayrıca, savaş hukukuna göre sivillerin de askeri mahkemelere çıkartılabildiğini bildiriyor.

15 BİN KİŞİ YARGILANMADAN CEZAEVİNDE İnsan Hakları Örgütü Genel Sekreteri Ebu Saada, savaş hukuku sayesinde polisin istediğini tutuklama hakkına sahip olduğunu vurgulayarak, tahminlere göre, daha bir kez bile mahkemeye çıkmadan Mısır hapishanelerinde bulunanların sayısının 15 bini geçtiğini kaydediyor. Mahkemelerden tutukluların serbest bırakılması kararı çıksa da, İçişleri Bakanlığı'nın bu kararı kaale almadığını ifade eden Saada, bir mahkum hapisten çıksa da, polisler tarafından ilk görüldüğü yerde yeniden geri gönderildiğini söylüyor.

BASIN SANSÜR TEHDİDİ ALTINDA
Basın mensuplarının işinin de zor olduğunu belirten Saada, "Rejimi eleştiren yazılar kaleme alan gazeteciler, hapse kadar varan cezalar ile tehdit ediliyor. Partiler Yasası ise, hükümete partileri yasaklama yetkisi veriyor. Günümüzde 7 partinin çalışmaları dondurulmuş durumda, 7'si ise siyaset yapma iznini tamamıyla kaybetmiş" diyor.

Daha geçen yıl Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nden bir profesörün, seçimlerde hile yapıldığını iddia ettiği için, 'Bu yolla Mısır'ın yurtdışındaki itibarını zedelediği' gerekçesiyle 7 yıl hapis cezasına çarptırıldığını hatırlatan Ebu Saada'ya göre, insan hakları konusunda bir düzelme ufukta gözükmüyor. İnsan hakları savunucusu, 1981'den bu yana durumun değişmediğini, hiçbir ilerleme kaydedilmediğini bildiriyor ve hatta 11 Eylül saldırılarından sonra durumun daha da kötüleştiğini öne sürüyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler