KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Miyomlar kısırlığa neden olur mu?

    Miyomlar vücudun rahim bölgesinde meydana gelen ve rahim duvarındaki dokudan kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Miyomların çapının büyüklüğü genellikle 1 ile 15 cm arasında değişmektedir ancak nadir durumlarda daha büyük miyomların oluştuğu da görülebilmektedir. Genellikle iyi huylu olan miyomların çok nadir durumlarda kötü huylu tümörlere dönüştüğü bilinmektedir.

    Kadın genital organında en sık rastlanan tümörlerin başında gelen miyomlar 35 yaşını geçmiş her 4 kadından 1’inde görülmektedir. Östrojen hormonu miyomların büyümesine neden olmaktadır. Bundan dolayı özellikle üreme çağında ya da hamilelik döneminde miyomlar normal hallerinden 2-3 kat daha büyük hale gelebilmektedir. Miyomlar rahim duvarında yerleştikleri bölgeye ve dokuya göre 3 farklı gruba ayrılmaktadır.

    Miyom Çeşitleri

    Miyom rahimde bulunan düz kaslardan meydana gelmektedir ancak büyüklüğüne, rahimde yerleştiği bölgeye veya sayısına göre farklı etkiler gösterebilir. Bu nedenle miyomlar yerleştikleri yere göre ayrılmaktadırlar. En sık rastlanan miyomlar rahmin orta bölgesine yerleşmiş olan intramural miyomlardır. Bu miyomlar büyüdüklerinde rahimde dolgunluk hissine neden olmaktadır. İkinci en sık görülen miyom türü ise rahmin dış bölgesinde yerleşen subserozal miyomlardır. Rahim duvarının üzerine yerleşen bu miyomlar büyüdükleri durumlarda rahim çevresinde yer alan dokulara baskı uygular. Subserzal miyomlar aşırı kanamaya ve akıntıya neden olmaktadır. En az rastlanan miyom türü ise rahmin iç bölgesine yerleşen submukozal miyomlardır. Rahim kavitesinin alt kısmında oluşan ve burada gelişen miyomlar zamanla tüplerde tıkanmaya neden olabilmektedir. Fazla belirti göstermeyen submukozal miyomlar ciddi problemlere kaynaklık edebilmektedir.

    1

    Miyom ve Gebelik

    Miyomların gebeliğe yaptığı etkiler sayılarına, büyüklüklerine ve yerleşim yerlerine göre değişiklik göstermektedir. Rahim içerisinde ve rahim duvarında yer alan miyomlar kanamaya neden olduğu için kısırlığa yol açabilmektedir. Yine tüplere yerleşen miyomlar her iki tüpün birden tıkanmasına neden olarak gebelik için engel teşkil edebilmektedir. Miyomlar büyümediği takdirde ve hastanın yaşı menopoz dönemine yakın olduğu takdirde pek gerekli görülmemektedir. Ancak ağrı, sık idrara çıkma, adet kanamasında düzensizlik gibi şikayetler tedavi gerektirmektedir. Miyomlar hormon tedavisi, miyomektomi ve histerektomi yöntemleri ile ortadan kaldırılabilmektedir.

    Op. Dr. Seval Taşdemir
    Kadın Hastalıkları, Doğum
    ve Tüp Bebek Uzmanı
    www.fertijin.com.tr
    stasdemir@fertijin.com.tr

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler