HABER

Mobil santraller israflı yatırım

SAMSUN (İHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Samsun Milletvekili Suat Kılıç, Türkiye'nin 6 numaralı fuel-oil ile çalışan mobil santralleri tercih etmesinin yanlış ve israf ekonomisine çanak tutan bir tercih olduğunu belirterek, fuel-oil'den üretilen 1 kwh elektrik enerjisinin maliyetinin hidroelektrik santrallerinde üretilen 1 kwh elektrik enerjinin 15 katına çıktığını ifade etti.

Kılıç, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin mevcut enerji üretim imkanları ile enerji sarfiyatı kıyaslandığında, alternatif enerji kaynaklarının bulunmaması durumunda bile halen kurulu bulunan mobil santrallere 2007 yılından önce ihtiyaç duyulmayacağının değerlendirildiğini belirtti. Kılıç, "Enerji üretim maliyetleri, hidroelektrik kwh 0.6 cent, termik kwh 0.45 cent, doğalgaz çevrim kwh 5.5 cent ve fuel-oil kwh 9.0 cent'tir. Bu rakamlar dikkate alındığında da görülmektedir ki, Fuel-oil'den üretilen 1 kwh elektrik enerjisinin maliyeti hidroelektrik santrallerden üretilen 1 kwh elektrik enerjisinin 15 katına çıkmaktadır. Termik santrallerde üretilen elektrik ile kıyaslandığında maliyet farkı 20 katına kadar tırmanmaktadır. Dolayısıyla Devlet Planlama Teşkilatı'nın enerji hesaplarından da çok iyi anlaşılacağı gibi Türkiye'nin 6 numaralı fuel-oil ile çalışan mobil santralleri tercih etmesi yanlış, isabetsiz ve israf ekonomisine çanak tutan bir tercihtir" dedi.

Geçmiş dönemde Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ile mobil santralleri kuran firmalar arasında imza altına alınan cezai şartların düşündürücü olduğuna dikkat çeken Kılıç, "Bugün bu santrallerin ürettiği elektriği satın almak yerine aylık cezai şartı ödeyerek santralleri kapalı tutmak bile kamu maliyesi ve kamusal çıkarlar açısından daha isabetli bir tercih durumundadır" diye konuştu.

"SAMSUN 1 VE SAMSUN 2 SANTRALLERİNİN YATIRIMCI FİRMALARINA HER AY 2 MİLYON 400 BİN DOLAR ÖDENMEKTEDİR"

Samsun halkı ve milletvekillerinin baskıları ve değişen enerji politikalarının gereği olarak Samsun-1 ve Samsun-2 mobil santrallerinin üretimlerinin 1 Mayıs 2003 tarihinden itibaren yüzde 10 düzeyine indirildiğini hatırlatan Kılıç, şöyle devam etti:

"Ancak Samsun Barosu'nun başvurusu üzerine 2003 yılının Temmuz ayında İdare Mahkemesi mobil santrallerin Samsun'a kaydırılmasına ilişkin kararı iptal etmiştir. Bu arada geçen süre içinde santrallerin geçici kabulü yapılmış ve kısıtlı üretim başlamış olduğundan yürütmeyi durdurma kararının ne şekilde uygulanacağı hususunda tereddütler oluşmuş, nihayetinde Samsun-1 ve Samsun-2 santrallerinde üretim EÜAŞ Yönetim Kurulu kararıyla tamamen durdurulmuştur. 17 Ekim 2003 tarihinden bu yana geçen süre içinde mobil santral çalıştırılmamış ancak geçen hükümet döneminde EÜAŞ ile yatırımcı firma arasında yapılan sözleşmenin gereği olarak hukuksal yükümlülük mecburen yerine getirilmiştir. Anlaşma gereği olarak Samsun-1 ve Samsun-2 santrallerinin yatırımcı firmalarına her ay için toplam 2 milyon 400 bin ABD doları kira ödemesine devam edilmektedir. Ülkemizin bugünkü enerji ihtiyacını karşılamak için yüksek maliyetli fuel-oil enerjisine gereksiniminin olmadığı diğer mobil santralardaki kapasite kullanım oranlarıyla da anlaşılabilir. Halen Kırıkkale, Esenboğa ve Isparta yüzer-gezer santralleri yüzde 5 kapasite ile çalıştırılmaktadır."

Samsun'da kurulu bulunan iki santralin sökülerek taşınmasının çok yüksek maliyetli ve uzun süreli bir külfet oluşturduğunu vurgulayan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç, şunları kaydetti:

"Her bir santral için söküm maliyeti 4 milyon dolar, montaj maliyeti 11 milyon dolar, taşıma maliyeti 8 milyon 800 bin dolar, 360 gün sürecek bu işlemler boyunca ödenecek kira bedeli 30 milyon 600 bin dolar ve toplam 54 milyon 400 bin ABD Doları'dır. Samsun-1 ve Samsun-2 santralleri için toplam nakil bedeli bu durumda 108 milyon 800 bin ABD Doları'na çıkacaktır."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler