Milli Piyango İdaresi, özelleştirmeye hazırlanıyor. Özelleştirmeye ilişkin Kanun Taslağı üzerindeki çalışmalar Başbakanlık'ta devam ederken, danışman firma Ernst Young-Qlot konsorsiyumu ile de şartname hazırlama çalışmaları sürüyor.
Taslakta özelleştirmede 3 aşamalı bir yapı öngörülüyor. Buna göre, özelleştirme bitene kadar, Piyango İdaresi mevcut haliyle çalışmalarına devam edecek.
Özelleştirme ihalesi tamamlanıp, işletici firma faaliyete geçtiğinde, Milli Piyango İdaresi, düzenleyici ve denetleyici bir kuruluşa dönüşecek.
İleride devir sözleşmesinin feshi veya ortadan kalkması halinde ise Milli Piyango İdaresi, işletici firmanın fonksiyonlarını üstlenme yetkisine sahip bulunacak.
Taslakta, talih kuşunun özelleştirilmesi, ileri ki özelleştirmeler de dikkate alınarak oldukça geniş kapsamlı düzenleniyor. Buna göre, Milli Piyango İdaresi, hasılat paylaşımı, peşin satış veya önce kamu iktisadi teşebbüsüne dönüşüp, ardından da borsaya açılarak özelleştirilebilecek.
Yeni düzenleme çerçevesinde işletici firma, 10 yıl süreyle şans oyunlarının oynatılmasına ilişkin tüm iş ve işlemleri üstlenecek. Bayileri de kendi satış politikasına uygun olarak belirleyecek. Mevcut bayiler ise işletici kuruluşla yeni sözleşme yapacak.
Milli Piyango'nun özelleştirilmesine kadar hiçbir personelin azaltılması veya gönderilmesi söz konusu olmayacak.
Ancak işletici kuruluş faaliyete geçtikten sonra atıl kalan personel, Maliye Bakanlığı içinde çeşitli birimlerde görevlendirilecek. Yetkililer, halen 660 personeli olan İdare'nin, özelleştirme sonrasında yaklaşık 300 personel ile faaliyetine devam etmesinin beklendiğini belirttiler.
Bu arada yeni düzenleme ile Milli Piyango'nun oyunlarında halen 1 yıl olan ikramiyeleri tahsil süresi, 6 aya düşecek. 6 ay içinde alınmayan ikramiyeler, zaman aşımına uğrayacak ve irat kaydedilecek.