Gianna Palmer
BBC Ekonomi muhabiri
ABD topraklarında ev sahibi olmak, artın bir 'Amerikan rüyası' değil. Özellikle fiyatların yüksek olduğu New York gibi pazarlarda lüks emlak sahibi olan Çinlilerin sayısı hızla artıyor.
New York'ta pahalı emlaklara yatırım yapma kararı alan Çinlilerden biri de 26 yaşındaki Cynthia Liu.
Pekin'de büyüyen Liu, Manhattan'da yaşıyor. Burada, New York'un meşhur gökdelenlerine bakan, bir odalı geniş bir daire satın almış. Eşyalarını kutulardan çıkarırken, bir yandan da yeni evinde ne kadar mutlu olduğunu anlatıyor.
Bir tenis kortu ve bir yüzme havuzu bulunan bu modern bina için "Buranın sunduğu imkânlar inanılmaz" diyor Liu.
Liu'nun ailesi, bu yeni daire için Çin'deki mülklerini satmış. Aile, Çin'deki gayrimenkul piyasasının zayıfladığını ve Amerika'ya yatırım yapmanın daha kazançlı olduğuna inanıyor.
Liu, "Parayı Çin'den New York'a taşımanın ve istikrarlı gayrimenkullere yatırım yapmanın daha güvenli olduğunu düşünüyorum" diyor.
Büyük bir akımın parçası olduğunun farkında olan Liu, "Daire satın alan arkadaşlarımın sayısı artıyor" diyerek Manhattan'da yakın zamanda emlak alan Çinli arkadaşlarının isimlerini sayıyor bir bir.
New York emlak piyasası, Liu ve arkadaşları gibi yatırımcılara yöneliyor.
'Asyalı müşterilere odaklanıyoruz'Sotheby's Uluslararası Gayrimenkul ofisinden üst düzey yetkili Nikki Field, "Asyalı komşularımıza giderek daha çok odaklanıyoruz" diyor.
Field, Çinlilere lüks daire satışı konusunda uzmanlaşıyor. Çin'e 2008'den beri düzenli olarak seyahat eden Field, orada potansiyel müşterilerle görüşmeler yapıyor. Çin ekonomisi ve kültürüyle ilgili üniversitede eğitim programlarına katılıyor ve Çin'in en çok konuşulan lehçesi Mandarin dersleri alıyor.
Çinli müşterilerinin sayısı da giderek artıyor. Field, bu sene içinde müşteri sayısında bir yavaşlama görmediklerini söylüyor.
ABD Ulusal Gayrimenkul Derneği, Çinlilerin Mart ayına kadar son bir yıl içinde Amerika'da 22 milyar dolarlık emlak yatırımı yaptıklarını ifade ediyor. Bu rakam, bir önceki yıla kıyasla yüzde 72'lik artış anlamına geliyor.
Field'e göre, yılın ilk yarısında Manhattan'da daire satın alanların dörtte birinin Asya'dan geldiğine dikkat çekiyor ve "Bu akıllara durgunluk veren bir rakam" diyor.
Field, Çinli müşterilerinin satın aldığı gayrimenkullerin değerinin genellikle 30 milyon dolar ile 50 milyon dolar arasında değiştiğini söylüyor.
New York'ta Central Park'a yalnızca birkaç dakika uzaklıktaki lüks apartmanlardan biri Carlton House'un da inşası kısa bir süre içinde tamamlanacak.
Lüks emlak rağbet görüyorPotansiyel müşterilere, binada sunuma hazırlanan örnek bir dair gösteriliyor ve binanın sunduğu hizmetler hakkında bilgi veriliyor.
Binanın üst düzey satış müdürü Jane Klaris, zengin emlak avcılarına hitap eden özellikleri sıralıyor: mermer zemin, parlak beyaz eşyalar ve 24 saat hizmet eden bir kapı görevlisi.
Bu tip mülklerin fiyatı da yüksek oluyor. Yaklaşık 830 metrekare genişliğinde, iki katlı bir teras dairesi kısa bir süre önce 65 milyon dolara satıldı.
Asyalı müşterileri çeken de bu tip daireler.
Fakat bu yatırım, yalnızca zevke harcanan bir para olarak görülmüyor.
Çoğu Çinlinin ülkelerinden ayrıldığı bir dönemde, bu tip harcamalar malvarlıklarını koruma ve yatırımları farklı bir yere kaydırma fırsatı olarak da değerlendiriliyor.
Şangay'daki araştırma şirketi Hurun Report'un verilerine göre net geliri 1 milyon doların üzerinde olan Çinlilerin yüzde 64'ü ya ülkelerini terk ediyor, ya da terk etme planları yapıyor.
New York'ta emlak değeri hesaplayan Miller Samuel adlı firmanın üst düzey yöneticisi Jonathan Miller, "Bu yeni akımı, 'Dünyanın en pahalı banka kasası inşa ediyoruz' sözleriyle tanımlamak isterim" diyor.
New York'ta inşası devam eden ve plan aşamasında olan onlarca gökdelenle beraber, yeni müşteriler için yatırım yapılacak 'kasaların' da sayısı artıyor.