Şarm El Şeyh - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin sanayideki rekabet içinde yer alabilmek amacıyla nükleer enerjiye yönelik çalışmalar yaptığını, bu konuda ABD, Kanada, İngiltere ve Almanya ile görüşmeler yürütüldüğünü belirterek, "Kitle imha silahı olarak gördüğümüz zaman nükleer enerjiye olumlu yaklaşmamız mümkün değil. Barışçıl amaçlarla olduğu zaman buna kimsenin söz söyleme hakkının olmadığını da söylemek durumundayız" dedi.
Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu Ortadoğu Toplantısı kapsamında düzenlenen, "İşbirliğinin Güçlendirilmesi ve Diyalog" konulu toplantıya katıldı.
Ünlü anchorman Rizz Khan'ın sunduğu oturuma Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, Malezya Başbakanı Abdullah Ahmet Badawi, Mısır Başbakanı Ahmet Nazif ve Lübnan Başbakanı Fuat Siniora da katıldı. Toplantının açılışında dört başbakan da diyalog konusundaki görüşlerini aktardılar.
Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Diyalog, bir netice değildir, başlangıçtır. Asıl olan, diyaloğun ötesine geçebilmektir. Asıl olan, ittifaktır. İttifakın olabilmesi için diyalog şarttır" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından başbakanlar, oturumu izleyen katılımcıların sorularını yanıtladılar. Erdoğan, bir katılımcının İran'la diyalog için Türkiye'nin nasıl
bir faydası, katılımı olabilir?" sorusunu da şu şekilde yanıtladı:
"Son bir ayda İran Cumhurbaşkanı Sayın Ahmedinejad ile iki kez görüştüm. Bu görüşmelerin sebebi diyalogla gerek bölgemizde, gerek dünyada nükleer enerji konusundaki bakış açısı için neler yapılabilir?Şu anda da durumdan vazife çıkarmak maksadıyla değil, İran'a komşu ülkeler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Enerji Ajansı gibi uluslararası kuruluşlar, eğer Türkiye'ye bu noktada belirli bir diyalog rolü veriyorlarsa, bu görevi biz üstleniriz.
Komşu ülke olmamız sebebiyle zaten atmamız gereken adımlar var. Kitle imha silahı olarak gördüğümüz zaman nükleer enerjiye olumlu yaklaşmamız mümkün değil. Barışçıl amaçlarla olduğu zaman buna kimsenin söz söyleme hakkının olmadığını da söylemek durumundayız. Bunun böyle kabul edilmesi gerekir. Zira bugün dünyada nükleer enerji kullanan onlarca ülke var. Herkes bunu kullanıyor. Ama kitle imha silahı olarak kullanıldığı zaman durum farklı, barışçı amaçlarla kullanıldığı zaman durum farklıdır.
Şu anda Türkiye olarak biz de sanayide bir rekabetin içerisinde yer alabilmek için nükleer enerji için çalışma yapmaktayız. Bu konuda ABD, Kanada, İngiltere ve Almanya ile görüşmelerimiz var. Bizim için de böyle bir soru işareti doğacak endişesini biz de taşırız. Türkiye olarak biz üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya hazırız."
Başbakan Erdoğan, "Sizin Suriye için tavsiyeniz ne olur?" sorusu üzerine ise Suriye'deki gelişmeleri çok olumlu bulduğunu kaydetti. Erdoğan, şöyle konuştu:
"Tabii ki, istikrar için demokrasinin kendi içindeki disiplinlerini bir kenara atamayız. Bu iç disiplinleri korumak kaydıyla, daha nitelikli bir demokrasiyi başarıyla götürebilmek, neticelendirmek inanıyorum ki, Suriye'de de çok farklı gelişmelere vesile olacaktır."