HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ofis ortamı hasta ediyor

Ofis ortamında uzun süre oturarak çalışmak, kas, kemik ve eklemlerde ağrılara, gerilmelere, hazımsızlık, kabızlık gibi mide-bağırsak şikayetlerine, bacaklarda şişmelere, çabuk yorulmaya ve strese neden oluyor.

Ofis ortamı hasta ediyor

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizik, Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Koyuncu, ofis ortamında çalışmanın dezavantajlarını, bu nedenle oluşabilecek rahatsızlıkları şöyle dile getiriyor:

"Ofis ortamında çalışmanın getirdiği stres ve hareketsizlik, kas, kemik ve eklemler üzerinde olumsuz etki yapar. Ofis ortamında çalışma, kişinin oturarak çalışması demektir. Aynı pozisyonda uzun süre sabit kalınca, vücutta olması gereken duruş bozulur. Normal ayakta duruş şeklinde boyun, sırt, bel, kol ve bacaklar arasında bir ahenk vardır. Oturma sırasında ise bu ahenk bozulur.

Boyun, sırt, bel sabit kalır, kalça ve diz bükülü olur. Bu duruşla ilgili olarak kas ve diğer yumuşak dokularda kısalmalar olur, bunun sonucunda da sorunlar çıkar. Kalça, diz ve ayağı çalıştıran kaslar ve bu bölgede eklemlerin sağlamlığını sağlayan bağlar kısalır. Böylece kas ve bağlar, en küçük bir harekette zorlanıp zarar görebilir. Yırtılma, gerilme, zorlanma gibi zararlar, ağrı, gerilme, hareket kısıtlılığı, çabuk yorulma, dayanıklılığın azalması gibi birtakım sorunlarla kendini belli eder. Boyun ve sırt sabit kaldığından kaslar devamlı gerilir, buna bağlı olarak da ağrı ve çabuk yorulmalar olur.

Kişi masa başında hareketsiz bir şekilde çalıştığından, kalp ve dolaşım sistemi de olumsuz etkilenir. Kalbe yeterince kan gitmeyince çalışması bozulur, dayanıklılığı azalır. Kas ve eklem çalışması olmadığından, akciğerler yeterince oksijen alamaz. Beyin ve tüm dokuların oksijen alması azalır. Kaslar çalışmadığından, damarlar üzerindeki masaj etkileri ortadan kalkar. Dolayısıyla dolaşım bozulur, kalbe dönen kan miktarı azalır. Bacaklarda şişlik ve yorgunluk oluşur, karıncalanma ve yanma gibi şikayetler olur.

Mide-bağırsak sistemi de olumsuz etkilenir. Hazımsızlık, kabızlık, şişkinlik şikayetleri görülebilir. Tüm bunlar organik şikayetlerdir, bir de ruhsal yapıda değişiklikler meydana gelir. Oturarak çalıştığı için kişinin hareketi, dolayısıyla işe adaptasyonu azalır. Devamlı aynı ortamda çalışan kişi daha kolay sinirlenebilir, rahatlayamaz ve eve gidince de huzurlu uyuyamaz." Prof. Dr. Halil Koyuncu, söz konusu şikayetlerin asgariye indirilmesi için şu önerilerde bulunuyor:

"Ofis ortamında uzun süre oturarak çalışanlar, 1-2 saatte bir 5 dakika dolaşmalı. Dik durmaya ve dik oturmaya özen göstermeli, belini ve sırtını desteklemeli. Bu destek yastıkla verilebilir. Kişi oturarak çalışıyorsa, ayaklarının altına tabure koyabilir. Sandalyesinin yanlarına destek koyup kollarını dinlendirebilir. Otururken kaslarına germe hareketi yapabilir.

Ayakta ise kol ve bacaklarını germesi, ayaklarını pompalar gibi aşağı yukarı oynatması, bacağını ileri doğru uzatması, belden sağa sola gövdesini döndürmesi, öne doğru esnetme hareketleri yapması yararlıdır. Bacaklarını yana açması, kollarını gövdesine doğru germesi, başını sağa sola, öne arkaya çevirmesi de yararlı bir harekettir. Bunu gün içinde 2-3 defa yapması bile yeterlidir. Kasların çalışması sonucu kalp-damar, mide-bağırsak sistemleri ve akciğer daha iyi çalışır."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler