HABER

Öğrencilere sıkı takip

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından daha önce 'Çocuk ve Gençlerimizin Risklerden Korunması' başlığı altında öğrencilerin 'uyuşturucu madde alışkanlığı, suç, şiddet, intihar ve sapkın gruplara katılım gibi risklerden korumak' amacıyla yayınladığı ve bu amaçla yapılmasını istediği çalışmaların raporlarını istendi.

Milli Eğitim Bakanlığı Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkan Vekili Nurettin Konaklı imzasıyla tüm illere gönderilen yazıda, "Çocukların ve gençlerin zararlı madde kullanımı, suç, şiddet, sapkın gruplara katılım gibi risklerden korunmasına yönelik çalışma yürütülmesi" konusundaki genelge hatırlatıldı ve illerden çalışma raporları istendi. Öğrencileri risklerden koruma konusunda kararlı olduğu yansıtılan yazıda, ayrıca çalışmaların ciddiyetle sürdürülmesi talimatı da verildi. 2003-2004 eğitim -öğretim yılı başında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzalı yayınlanan 2003/91 nolu genelgede, 'Son zamanlarda çocuklar ve gençler açısından zararlı madde kullanımı, suç, şiddet, intihar, sapkın gruplara katılım gibi risklerin ciddi boyutlara ulaştığı görüldüğü" belirtilerek, bütün okullarda titizlikle çalışma yürütülmesi ve eylem planı hazırlanması talimatı verilmişti. Söz konusu genelgede, idarecilerin ve öğretmenelerin öğrencilere yönelik risklerin azatılması için şu önlemlerin alınması istenmişti:

"Öğretmenler, rehber öğretmenler ve okul yöneticileri tarafından öğrencinin gelişimi, eğitim-öğretimi, psikolojik ve sosyal açıdan sağlıklarını olumsuz etkileyecek durumlarda ve kişisel problemlerinde 'bozuk aile ilişkileri, parçalanmış aile yapısı, sürekli okul başarısızlığı, iletişim problemleri, sigara, alkol ve benzeri maddeler kullanımı gibi' erken önlemlerin alınmasına dikkat edilecek. Öğrencilerin boş zamanlarını, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerle yararlı ve olumlu bir biçimde değerlendirmeleri için, yöredeki bütün tesis, araç-gereçlerden ortaklaşa yararlanmaları konusunda gerekli planlama yapılarak uygun ortamlar hazırlanacak. Yerel yönetimlerle işbirliğiyle çeşitli faaliyetler düzenlenecek. İlköğretim 1, 2 ve 3. sınıflardaki "Bireysel ve Toplu Etkinlikler" ders saatinde gerekli eğitici çalışmalar rehberlik öğretmenlerinin işbirliğiyle yürütülecek. İlköğretim 4. sınıftan itibaren de öğretmenler kurulunda, okulun fiziki ve program durumunu değerlendirilerek rehberlik hizmetleri için uygun süre ve hizmetlerin sağlanması okul yönetimlerince gerçekleştirilecek. İlköğretimde Hayat Bilgisi, Fen Bilgisi, Sağlık Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Türkçe gibi derslerde ilgili ünite ve sınıf etkinliklerinde öğretmenler gerekli bilgilendirmeyi yapacak. Bu faaliyetlerde öğrencilere zararlı madde alışkanlıklarıyla ilgili cezbedici değil caydırıcı olacak şekilde bilgi verilecek. Ortaöğretim Kurumları Sınıf Öğretmenliği için hazırlanan 9, 10 ve 11. sınıf rehberlik programının amaç ve esaslarına uygun yürütülmesine ve sınıf programlarının bu programın el kitaplarına uygun şekilde gerçekleştirilmesine özen gösterilecek. Rehber öğretmeni olmayan okullar, rehberlik saatinin amacına uygun olarak kullanılmasını ve sürdürülmesini sağlamak için Rehberlik Araştırma Merkezleri ile işbirliğine gidecekler. Velilere, öğrencilerin gelişim ve eğitimlerini desteklemeleri için gerekli bilgilendirme ve aile eğitimi her öğretim yılında belirli plan dahilinde yürütülecek. Öğrencilerin sorunlarına ilişkin alınacak tedbirlerde ve sorunların çözüm sürecinde, ailelerin katılımı mutlaka yapılacak. Okul kantinlerinin mevzuata uygun olarak işletilmesinde daha titiz davranılacak. Okul çalışanları ve okuldan hizmet alanların okul binasında ve eklentileri dahilinde mevzuata uygun şekilde sigara kullanmamalarına yönelik tedbirlerin alınmasına özellikle dikkat edilecek. Rehber öğretmeni olmayan okullar, programlarını, rehberlik araştırma merkezlerinden yardım alarak yapacaklar".

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler