HABER

Öğün atlamak hastalık nedeni

"Öğün atlama ile uzamış açlık süresi ve sonrasında daha fazla besin alma ile ortaya çıkan ani kan şekeri artışının, şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarına yakalanmayı kolaylaştırıyor

TEKİRDAĞ (A.A) - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, "Araştırmalar, öğün atlama ile uzamış açlık süresi ve sonrasında daha fazla besin alma ile ortaya çıkan ani kan şekeri artışının, şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarına yakalanmayı kolaylaştırdığını göstermektedir" dedi.

Vücudun çalışma sistemi gereği, günlük beslenme düzeninin "öğünler" biçiminde düzenlendiğini vurgulayan Yorulmaz, öğün atlamanın, insanlara göre değişen gerekçe ve nedenlerini sıralarken, en sık atlanan öğünün gençlerde kahvaltı, diğer yaşlarda öğle yemeği olduğuna dikkat çekti.

Prof. Yorulmaz, kahvaltı atlandığında, akşam yemeği yenip uyuduktan sonra öğleye kadar 15-16 saat aç kalındığına işaret ederek, bu kadar uzun süre açlığın sağlığı bozduğu gibi, sabahtan öğleye kadar işte ya da okulda başarısızlığı da getirdiğinin altını çizdi.

Öğün atlamanın, zaman içerisinde yıllar süren bir alışkanlık haline gelebileceğini belirten Yorulmaz, "Bu durumda yol açacağı sağlık sorunları çok daha ciddi boyutlara ulaşabilir." diyerek, öğün atlamanın yaracağı sonuçları şöyle dile getirdi:

"Öğün atlandığında gün içindeki çalışmamız için gerekli olan besinler, atlanan öğüne göre uzun saatler vücutta bulunmadığından, bu eksikliğe ait sorunlar ortaya çıkar. Örneğin çocuklarda ve ergenlerde büyüme gelişme geriler, vücudun güç, dayanıklılık, çalışma verimi azalır ve işe, derse konsantrasyon, öğrenme zorlaşır. Tüm bunlara bağlı olarak da kaza yapma ya da kazaya uğrama, söyleneni tam ve doğru anlayamama kolaylaşır, sağlığı koruma güçleşir. Kan şekeri ile su ve tuz kaybına bağlı olarak tansiyon düşer, vücudun ısı dengesini koruması zorlaşır ve hastalıklara direnç azalır. Öğün atlama uzun süre devam ederse; kansızlık, kemik yoğunluğu azalma, kadınlarda adet düzeninde bozulma ve ruhsal sorunlar ortaya çıkar. Bir öğün atlandığında, genellikle bir sonraki öğünde daha hızlı ve daha fazla besin alınmak zorunda kalınır. Bu da kilo vermeyi güçleştirir hatta tersine kilo alma ile sonuçlanır. Araştırmalar, öğün atlama ile uzamış açlık süresi ve sonrasında daha fazla besin alma ile ortaya çıkan ani kan şekeri artışının şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarına yakalanmayı kolaylaştırdığını göstermektedir. Araştırmalara göre, günde bir öğün beslenme şeker hastalığı riskini önemli ölçüde artırmaktadır.

Öğün atlandığında vücut depolarındaki besinleri, sıklıkla da depoladığı yağları kullanmaya başlar. Bu durum şeker hastalarının kanlarındaki şekeri kullanamayıp yağları kullanmasında olduğu gibi vücut için zararlı keton cisimlerinin artmasına ve buna bağlı olarak ketozis adı verilen; bulantı, yorgunluk, kabızlık, tansiyonda düşme, kanda ürik asit artışı ve gebelerde bebekte sorunlara neden olur."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler