HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Okul fobisi

International Hospital Çocuk ve Adolesan Psikiyatristi Prof. Dr. Aysel Ekşi, 2002-2003 eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte, çocuklarda okul fobisi hakkında anne babalara çeşitli önerilerde bulundu.

Okul fobisi

Okul öncesi çağda çocukların küçük ve zayıf olduklarının bilicinde olduklarını, okula başlamalarıyla kendilerini korkuların ve sorumlulukların içinde bulduklarını belirten Ekşi, çocuklarda okul fobisinin ender rastlanan bir durum olmadığını söyledi.

Ekşi, "Çocuk okula gideceği zaman akut bir anksiyet içinde uyanır. Bulantı, kusma, iştahsızlık, baş ağrısı, karın ağrısı gibi çeşitli somatik şikayetleri vardır. 'Okul fobisi' olarak tanı koyulan ve özellikle okula gitme sırasında çeşitli psikosomatik belirtilerle kendini gösteren ayrılık anksiyetesi bozukluğu çoğunlukla depresyonla birliktedir" dedi.

OKUL FOBİSİNİN SEBEPLERİ

Çocuklarda okul fobisinin genellikle sinirli bir öğretmen, sınavda başarısızlık korkusu ve kaba bir arkadaştan kaynaklandığını belirten Ekşi, "Okul Korkusu" olarak yanlış adlandırılan bu korkunun kökeninde, duygusal ilişki kurduğu kimselerin veya kendisinin başına bir şey gelmesinden, böylece kendisi için çok önemli olan bu kişiden ayrılma korkusu olduğunu kaydetti.

Ekşi, "Korku duygusu gerçekte bir ayrılma anksiyetesidir. Okul çocuğu veya adolesan (yetişkin), sanki 24 aylık bebeklerin korkusunu yaşamaktadır. Okul fobisi, genellikle karşılıklı bağımlı, patolojik anne-çocuk ilişkisinin varlığında gelişir. Genellikle bu çocukların çok koruyucu anneleri, çok uzak ve soğuk duran babaları vardır. Bazen anne ve baba çocuğa aşırı derecede düşkündür; kendileri de çocuktan ayrılmayı bir türlü göze alamamışlardır" şeklinde konuştu.

EBEVEYNLERİN DAVRANIŞLARI

Anne ve babaların bazı davranışlarının çocuklarda okul fobisine zemin hazırlayabildiğini de bildiren Prof. Dr. Aysel Ekşi, "Bazen anne ve babaların kendileri nörotik veya güvensizdir. Yani çocuğunun başına kötü şeyler geleceğinden gereksiz yere korkmuş ve çocuğu hep evde tutmaya çalışmışlardır. Böylece çocuk kendisi de farkında olmadığı halde evden uzaklaşınca veya okulda iken annesine, babasına veya kendisine korkunç şeyler olabileceğinden korkmakta ve bunu engellemek için evde kalmakta ısrar etmekte, zorlandığı zaman ise panik içine düşmektedir" dedi. Çocuklarında okul fobisi olan velilerin, bu belirtileri gördükleri takdirde neler yapması gerektiğini anlatan Ekşi, şunları söyledi:

"Okul fobisini başlatan olay okulla ilgili değil, anneyle ilgilidir. Başka bir deyişle, bu çeşit bir korku geliştiren çocuklar genellikle annelerine çok bağımlı çocuklardır. Burada aile, okul ve hekim işbirliği önemlidir. Bazı durumlarda çocuk annesi olmaksızın sınıfa girmek istemeyebilir. Sınıfa girmese de, çocuk okula götürülmelidir ve bu dönemde çocuğa karşı daha kararlı davranabilen bir aile bireyi çocuğu okula götürme sorumluluğunu üstlenmelidir. Bu arada çocuğun yoğun sıkıntısını ve paniğini yatıştırıcı ilaçlardan yararlanılabilir. Bir yandan çocuk okula gitmeyi sürdürürken bir yandan da aile içi ilişki ve iletişimlerdeki bozuk yanlar ve bu korkuya yol açan nedenler aile ile birlikte ele alınarak çözümlenmeye çalışılır."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler