ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, okul yönetici ve aile birliği üyelerini öğrencilerin sağlıklı su tüketimi konusunda uyardı. Bakanlık, öğrencilere su ile bulaşan hastalıklarla etkin mücadelede, okul su depolarının temiz olmasının önemli bir yer tuttuğunu belirterek, sacdan yapıldığı için çabuk paslanan ve oksitlenen su depolarının dezenfekte edilmesini istedi.
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, tüm insanlara, özellikle de çocuk nüfusa sağlıklı su ulaştırılmasının hijyen ve sağlıklı yaşam açısından çok önemli olduğu vurgulanarak, öğrencilere su ile bulaşan hastalıklarla etkin mücadelede, okul su depolarının temiz olmasının önemli bir yer tuttuğu bildirildi.
Sağlıkla ilgili konularda, su denildiği zaman içme suyu ile birlikte kullanma sularının da düşünülmesi gerektiği belirtilen açıklamada, insan vücudunun yüzde 63 - 70'ini oluşturan ve hayati önem taşıyan suyun, kimi mikroorganizmaların karışımıyla halk sağlığı açısından en büyük riske dönüşebildiği ve suyla bulaşan hastalıkların gelişmiş ülkelerde çok az görülürken, az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde çok daha fazla görüldüğü kaydedildi.
Suyun temiz olarak tüketiminin sağlanması amacıyla, dezenfekte (mikroplardan temizleme işlemi) edilmesinin gerektiği ve Türkiye'de en yaygın olarak kullanılan dezenfeksiyon yönteminin klorlama olduğu ifade edilen açıklamada, "Bakanlığımızca başlatılan 'Okul Sağlığı Projesi' kapsamında, suyla bulaşan hastalıklarla etkin mücadeleyi hedefliyoruz. Proje kapsamında, Türkiye genelinde 9 bin 200 okulumuzun su depolarının dezenfeksiyon işlemlerini tamamladık.
Dezenfeksiyon işlemini; birinci yarıyıl tatilinde, okulların açılma ve kapanma dönemleri olmak üzere, rutin olarak yılda 3 kez tekrarlayacağız. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak olarak yürüttüğümüz bu proje kapsamında, okul yönetici ve aile birliği üyelerine de önemli görevler düşüyor" denildi.
Su depolarının paslanma ve oksitlenmeye yol açan demir sacdan yapılmış olmasının, öğrenci ve öğretmenlerin sağlığı açısından sorunlara yol açtığına dikkat çekilen açıklamada, okul su depolarının krom - nikel ve paslanmaz çelikten inşa edilmesinin okul sağlığı açısından önemli olduğu kaydedildi.
Açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nca başlatılan, Sağlıklı Eğitim Atağı Projesi ile 'okul sağlığı hizmetleri'nin en üst düzeyde sunulmasının hedeflendiği belirtilerek, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak olarak yürütülen tüm projelerin, öğretmen ve öğrencilerin okul yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürebilmelerini esas aldığına vurgu yapıldı.
Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında Türkiye'deki tüm okulların su depolarının temizlenmesi çalışmalarına geçtiğimiz yıl başlandı. Geçtiğimiz eğitim-öğretim sezonunda bazı okullarda bulaşıcı hastalıkların görülmesi, Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenci velilerinin yoğun şikayeti üzerine Sağlık Bakanlığı'ndan yardım istedi.
Şikayet gelen okulları denetleyen Sağlık Bakanlığı ekipleri, su depolarının pislik içinde olduğunu tespit etti. İncelemeler sonucunda su depolarının büyük bölümünün yosun bağladığı, zeminin çamur tabakasıyla kaplandığı ve çürümeler başladığı ortaya çıktı.
Depolardan alınan suları analiz eden ekipler, bunların büyük bölümünün içime uygun olmadığı ve çeşitli bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkardığı anlaşıldı. Bu gelişmeler üzerine Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı, okulların su depolarını temizlemek için 'güç birliği' kararı aldı. Hazırlanan çalışma programı çerçevesinde ilk etapta Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere toplam 8 ildeki 2 bin okulun su depoları temizlendi.