Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin hayatını kaybettiği madene geçen Mart ayında denetlemelerde bulunup olumlu rapor veren iki iş müfettişleri hakkında soruşturma başlatıldı. İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, kazayı, dayıbaşılık sistemini ve diğer madenleri inceleyen üç ayrı müfettiş ekibi olduğunu dile getirdi.
Geçen 13 Mart'ta soma kömür İşletmeleri'nde meydana gelen 301 kişinin hayatını kaybettiği 486 kişinin kurtarıldığı yangınla ilgili ilçeye gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, önemli açıklamalarda bulundu. Kendileri için Vergi Dairesi Müdürlüğü'nde hazırlanan odada soruları yanıtlayan Tezel, kaza sırasında TKİ'ye ait açık madenleri denetleyen müfettişlerin Soma'da bulunduğunu, bu müfettişleri hemen kaza olan madene yönlendirdiklerini dile getirdi. Mehmet Tezel, "Soma'daki elim kaza sonrasında, gerekli incelemeleri başlattık. Zaten TKİ'ye ait açık işletmede daha önce de denetim yapan hazır bir ekip hemen kaza bölgesine kaydı. Ve biz de buraya intikal ettik. Olayın başından itibaren iş kazasının sebeplerini araştırmak üzere burada 5 kişilik bir heyetimiz çalışıyor. Bu 5 kişilik heyet içinde maden mühendisi, elektrik mühendisi ve makine mühendisleri var. Bunların başında da başmüfettişimiz Yaşar Korkmaz var. Şu anda onun başkanlığındaki heyet bunu inceliyor" dedi.
KAZAYI, DAYIBAŞLARINI DİĞER MADENLERİNİ AYRI EKİPLER İNCİLİYOR
Mehmet Tezel, ilçede sürdürdükleri incelemeler hakkında da bilgi verdiği açıklamalarında, "Kazayı araştıran heyetin yanı sıra, yine bu işçilerin alacakları, hakedişleri, dayıbaşı sistemiyle işlerini yürütüldüğü iddialarıyla ilgili iki kişilik bir heyetimiz daha var. Ayrıca yine bir diğer heyetimiz de, elim kazadan sonra burada diğer ocaklarda bir takım olumsuzlukların olduğu şikayetler geldi. Bu ekibimiz de, bu olumsuzlukların olduğu söylenen ocaklardan gelen şikayetleri inceliyor. Toplam 16 kişilik bir müfettiş heyetimiz Soma'da her iddiayı araştırıyor" dedi. Tezel, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Işıklar Maden Ocağı ile İmbat A.Ş.'ye ait maden ocağındaki incelemelerin de yine gün içerisinde sonuçlanabileceğini ifade etti.
İKİ MÜFETTİYŞ HAKKINDA İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Kazanın hemen ardından maden ocağında geçen Mart ayı içerisinde inceleme yapıldığı ve olumlu rapor verildiği ortaya çıkmıştı. Mehmet Tezel, bu iddiaların gazetelerde de yer almasının ardından, olumlu rapor veren iki müfettiş hakkında idari soruşturma başlattıklarını söyledi. Tezel, "O teftişle alakalı gerekli denetimlerimizi yapıyoruz. Üç arkadaşımızı bunu araştırması için görevlendirdik. Onlar da çalışmalarına başladılar. Eğer bu denetimler sonrasında bir aksilik görülmesi durumunda ise, bizim idari olarak yaptırımlarımız neyse bir defa onu yaparız. İhmal görüldüğünde de savcılığın müraacatına biz 'tamam soruşturulsun' diye müsaade ederiz. Yani burada devletin genel yaklaşımı bizim için de geçerli bu kazayla alakalı kimin ihmali varsa karşılığını görecek. Ancak teftiş ile iş kazası arasında bir ilinti teknik olarak mümkün olmaz. Bugün olumlu görülen ocakta yarın ya da bir ay sonra koşulların değişmesinden dolayı kaza olabilir. Önemli olan o iş yerinin kazaları incelemesi için kendi iç düzenlemesini iyi yapması ve çalışması" dedi.
İş teftiş kurulu Başkanı Mehmet Tezel, kazanın olduğu madende görevlendirilen başmüfettiş Aysel Ertürk'ün eşi Alparslan Ertürk'ün savcılık tarafından oluşturulan bilirkişi heyetinde yer almasıyla ilgili ise, "Skandal iddiaları gerçek dışıdır. Bunların ikisi de olayın çözülmesiyle alakalı şeyler. Bunlar ayrı disiplinler. Birisi teftiş esaslı biri adli esaslı bunu bilmenizi isterim. Bilirkişi ile teftiş arasında birbirini nakşedecek, zayıflatacak, örtecek bir şey yok" dedi. (DHA)