akan Dinçer üniversite sınavlarında Din Kültür ve Ahlak Bilgisi sorusu sorulacak olması konusunda ise endişe edilecek bir durum olmadığını söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, “Okullar Hayat Olsun Projesi” değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantı çıkışı basın mensuplarının soruların yanıtlayan Dinçer, İlköğretim ders kitaplarında Yunus Emre şiirinin sansürlendiği iddialarına ilişkin olarak, “Konu Yunus Emre olunca Yunus Emre’yi sansürlemek bizim haddimize mi. Böyle bir şeyi düşünmek bile doğru değil. Normal şartlarda bu bahsedilen kitap özel bir yayınevinin hazırladığı bir ders kitabı. Bizim Talim Terbiye Kurulu denetiminden geçmiş bir kitap. Talim Terbiye Kurulu bir sansür kurulu değil ki böyle bir şey yapsın. Normal olarak biz bakanlık olarak hangi sınıfta hangi kazanımların olacağını tespit ediyoruz. Piyasada hazırlanan ders kitaplarını hazırlayan öğretmenlerin bu kazanımları oradaki anlatımlarında sağlayıp sağlamadıklarını ölçüyoruz. Dolayısıyla kitabı hazırlayan yazar, o kazanımları öngören dizeleri almış, onun dışındaki dizelere yer vermemiş. Dolayısıyla bizim ölçümümüzde şiirin tamamı var mı yok mu diye bir inceleme yapılmaz. Ben bu tartışmayı biraz öküz altında buzağı arama tartışması olarak görüyorum. Biz asla öyle bir şey düşünmeyiz. Piyasadan gelen kitapların kazanımlara uygun şekilde hazırlanıp hazırlanmadığını kontrol ederiz” diye konuştu.
Üniversite sınavında Din Kültür ve Ahlak Bilgisi Dersi sorusunun sorulacak olmasını da değerlendiren Ömer Dinçer, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konusunda zaten önceki yıllarda da soru soruluyordu. Bu felsefe bölümü başlığı altında her yıl 2 ya da 3 soru soruluyordu.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile ilgili konular çok özelleştirilmiş konular olmaktan çok genel dinler tarihi ile ilgili bilgileri kapsar. Bu açıdan toplumun farklı kesimlerinin zaten bilmesi gerekmeyen konuları öğrenmesini zorlayan bir tavır içerisinde olmazdı. Umarım bundan sonra da öyle devam edecektir. Bu konuda yapılan tartışmanın bilgi eksikliğinde kaynaklandığını düşünüyorum. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile ilgili soruları anlayabildiğim kadarıyla ayrıca soracaklar. Felsefe bölümü başlığı altında 2-3 soru soruluyordu. Bu kez de 4 ya da 5 soru sorulacak. Orada bir tek hatırlatılması gereken taraf şu. Biliyorsunuz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi anayasal olarak belirlenmiş ve zorunlu derslerimiz arasındadır. Bütün çocuklarınım bu dersleri alırlar zaten. Sadece azınlık okullarında bu ders verilmez. Azınlık okulunda verilmeyen derslerle ilgili soru sorulduğunda alternatif sorular sorulur. Tahmin ediyorum bu kararı veren YÖK ve ÖSYM buna benzer soruların cevaplarını vererek bunu hazırlamıştır. Dolayısıyla ben endişe edecek bir hususun olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.
Basın mensuplarının kılık kıyafet serbestliği konusundaki sorularını da yanıtlayan Bakan Dinçer, “Genelde yönetmelik yaklaşım itibariyle kılık kıyafeti serbest bıraktı. Bununla birlikte toplumsal hassasiyetleri göz önüne alarak bazı sınırlamalar koydu. Bu sınırlama şu an ihtiyacımıza cevap veriyor gibi duruyor” dedi.
Bakan Dinçer, taşımalı eğitimde yaşanan sıkıntılarla ilgili haberlerin hatırlatılması üzerine,
“Son zamanlarda gazetelerde bununla ilgili çok haber görüyoruz. Biz özellikle taşımalı eğitim ile ilgili yaptığımız uygulamalarda o fotoğraflardaki görüntülerin olmadığını biliyoruz. O konularda medya mensuplarından meslek ahlakına uygun şekilde haber yapmalarını özellikle rica ediyorum. Son zamanlarda yapılan haberlerin pek çoğunun aslında teyit edilmeden yapılmış haberler olduğunu görüyorum. Köyde çadırda eğitim diye yapılan haber baştan sona asparagastır. İlgillere ve şikayetlerde bulunduk” şeklinde konuştu.