HABER

Orada kan grubu sadece kan grubu değil

Hatalarından kan grubunu sorumlu tutan bakandan, internette eş arayanlara kadar, Japonya'da neredeyse her şey kan grubuna göre yorumlanıyor.

Orada kan grubu sadece kan grubu değil

Ruth Evans

Tokyo

Japonlara göre kan grubu aşktan iş yaşamına kadar her konuda insanı etkiliyor.

İnternetteki çöpçatan sitelerinden iş başvurularına kadar her yerde "Kan grubunuz nedir" sorusuna rastlanıyor.

Japonya'daki yaygın inanışa göre, kan grubu A olanlar hassas, mükemmeliyetçi ve ekip içinde iyi çalışıyorlar, ancak fazlasıyla tedirginler.

Kan grubu 0 olanlar ise meraklı ve cömert olmakla birlikte inatçı.

AB grubundakilerin özelliği, esrarengiz olmaları ve akıllarına eseni yapmaları.

B grubunkiler ise neşeli ancak eksantrik ve bencil.

Japonların yaklaşık yüzde 40'ının kan grubu A.

0 grubuna yüzde 30, B grubuna yüzde 20, AB grubuna yüzde 10 oranında rastlanıyor.

Farklı kan gruplarının karakteri nasıl etkilediğini anlatan 4 kitap yok satıyor.

Televizyonlardaki sabah programları, gazete ve dergiler sık sık kan grubuna göre fallar yayınlıyor. Bazı eş ve arkadaş arama şirketleri, hizmetlerini tamamen kan grupları arasındaki uyuma dayandırırken, çizgi film karakterlerinin bile kan grubu biliniyor.

Kan grubuna göre prezervatif

Kan grubuna ilgi böylesine büyük olunca, farklı gruplara yönelik ürünler de türemiş. Alkolsüz içecekler, sakız, banyo tuzları, hatta kan grubuna göre prezervatif bile satılıyor.

Kan grubunu kandaki proteinler belirliyor. Bilim adamlarının aksi yöndeki çabasına rağmen, kan grubunun 'kerametine' dayalı inançlar halk arasında popüler. Bunun nedenlerinden biri, genelde bir örnek bir toplum yapısına sahip olan Japonlara, kolayca belirlenebilecek gruplara ait olma olanağı tanıması.

Japon tercüman Chie Kobayashi "Aynı olmak, Japon toplumunda iyi bir şey olarak görülür, ancak aramızdaki küçük farkları bulmak hoşumuza gidiyor" diyor.

Kan gruplarının A, B ve 0 olarak sınıflandıran ilk kişi, Avusturyalı bilim adamı Karl Landsteiner'dı. Landsteiner'ın 1901'deki Nobel ödüllü çalışması kan naklini daha güvenli hale getirmişti.

Savaş yıllarında ise Landsteiner'ın teorisi Nazilerin üstün ırk yaratma çabalarına alet edildi.

1930'lardaki Japon hükümeti de orduyu eğitirken aynı ilkelere başvurmuş, hatta askeri yetkililerin, kan grubuna göre muharip birlikler kurdukları bildirilmişti.

Popüler kültür

Kan grubu ile ilgili araştırmalar Japonya'da ilk kez 1970'li yıllarda, tıpla ilgisi olmayan Masahiko Nomi'nin yazdığı bir kitapla popüler kültürün bir parçası oldu.

Kısa süre önce Nomi'nin oğlu Toshitaka da bu inancı besleyen bir dizi kitap çıkardı.

Pekin Olimpiyatlarında Japonya'ya altın madalya getiren kadın softball takımının oyuncularına kan grubuna göre antreman yaptırdığı söyleniyor. Bazı kreşlerde kan gruplarına göre eğitim yöntemleri uygulanıyor, bazı büyük şirketlerde bile verilecek görevlerle ilgili kararların çalışanların kan grubuna göre alındığı bildiriliyor.

1990'da Asahi gazetesi, Mitsibushi Electronics şirketinin "plan yapma yeteneklerinden dolayı" tamamıyla AB kan grubundakilerden oluşan bir ekip oluşturduğunu duyurmuştu.

İstifa eden bakan Ryu

Politika bile kan grubuyla ilgili inançlardan payını almış durumda. Eski bir başbakan kan grubunun A olmasına resmi biyografisinde belirtecek kadar önem verirken, muhalefet liderinin B grubundan olduğunu eklemeyi ihmal etmedi. Geçen yıl da Ryu Matsumoto adındaki bir bakan görevde sadece bir hafta kaldıktan sonra bazı yetkililerle yaptığı kavganın ekranlara yansıması üzerine istifa etmek zorunda kalınca, kan grubunun B olduğunu söyleyerek kendini savundu.

Ayrımcılık nedeni

Kan grubunun karakteri etkilediği inancı her zaman basit ve zararsız değil. Bazen önyargı ve ayrımcılığa da neden olabiliyor. Japonların bu tür ayrımcılık için kullandıkları bir deyim bile var: Bura-hara diyorlar buna. B ve AB grubundan olanlara yönelik ayrımcılık, çocukların zorbalığa maruz kalmasına, ilişkilerin bitmesine, iş fırsatlarının kaçmasına yol açabiliyor.

Kan grubu hakkında kitap yazanlardan biri de Tokyo'daki Asya Üniversitesinde karşılaştırmalı din dersi veren profesör Terumitsu Maekawa.

Kan grubuna dayalı genellemelere karşı çıkan Maekawa, uyarılara rağmen işverenlerin eleman almak için yaptıkları mülakatlarda kan grubunu sormaya devam ettiklerini söylüyor.

Prof. Maekawa

İnsanların kan grubuna göre iyi ya da kötü diye damgalanamayacağını kaydeden Maekawa'nın kendi araştırması ise kan gruplarının dinin inançlar ve toplumsal normlar üzerindeki etkisine dair.

Batı dünyasında insanların yüzde 85'inin kan grubu 0 ve A, ancak Hindistan ve Asya'da B grubu ağırlıkta.

Japonya'da farklı kan gruplarının birarada bulunmasını sıradışı olarak nitelendiren Maekawa'ya göre A grubu toplumlar tek tanrılı dinleri benimserken, B grubunun ağırlıkta olduğu toplumlar çok tanrılı dinlere daha yatkın görünüyor.

Kan grubu hakkında yapılan bilimsel araştırmalar henüz Japonya'da batıl inançların sonunu getirecek gibi görünmüyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler