Kudüs (AA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'nin Ortadoğu barış sürecini her zaman desteklediğini söyledi.
Sezer, İsrail Cumhurbaşkanı Moshe Katsav'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.
Sezer, karşılıklı görüşmeler yoluyla kalıcı barışın kurulmasının, Ortadoğu'daki siyasal, ekonomik ve stratejik ortamı olumlu ve köklü bir şekilde değiştireceğine yürekten inandıklarını belirten Sezer, "Bu bağlamda, barış sürecinde 'yol haritası' temelinde, yanyana iki devlet doğrultusunda ilerleme sağlanması için her iki tarafla eş güdüm
içinde yapıcı katkılarımızı sürdürmeye kararlıyız" dedi.
Türkiye'nin, İsrail devletini tanıyan ve diplomatik ilişki kuran ilk ülkeler arasında yer aldığını belirten Sezer, yıllarca kapması genişleyen işbirliğinin bugün artık kurumsallaştığını ve kıvanç verici bir noktaya ulaştığını söyledi.
İsrail Cumhurbaşkanı Moshe Katsav ise konuşmasında büyük kararlar alma arifesinde olduklarını söyledi. Geçtiğimiz yıllarda çok tarihi adımlar attıklarını, Filistinlilere büyük özverilerde bulunduklarını belirten Katsav, Filistinlilerin bu sayede büyük başarılar sağladıklarını kaydetti. Katsav, "Eğer terör yolunu seçmeselerdi bu başarıları daha da büyük olacaktı" diye konuştu.
İsrail'in bağımsız bir Filistin devleti kurulması için desteğini taahhüt ettiğini söyleyen Katsav, ancak yeni seçilen Filistin Hükümetinin İsrail'in yaşam hakkını tanımayı inkar ettiğini söyleyerek, "Terörle seçilen hükümetler hiç bir zaman başarılı olamazlar. Şuna inanıyoruz ki Hamas'ın yolu, Filistin halkının yolu değildir. Filistinlilerin çoğu, İsrail ile barıştan yanadır.
Filistinliler, çok dikkat etmeliler. Seraplara ve boş rüyalara kapılmasınlar" diye konuştu.
Katsav, dünyanın büyük kararlar aşamasında olduğunu belirterek, dünya barışının önünde büyük tehditlerin bulunduğunu söyledi. İsmini anmadan İran'ı eleştiren Katsav, "Bir totaliter ülke, uluslararası terör örgütü ile işbirliği yaparak, nükleer savaşa yol açarsa, bu çok büyük tahribat yapar. Bu ülkenin nükleer silah sahibi olması için hiç bir geçerli sebebi yoktur" değerlendirmesinde bulundu.