HABER

"Osetya savaşından gerekli ders alınmadı"

ANKARA (ANKA) - Abhazya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Maksim Gunciya, geçtiğimiz Ağustos ayında bölgeyi kana bulayan Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırısına işaret ederek, bölgede yeniden savaşa ihtimal vermemek için Abhazya ile Gürcistan arasında "saldırmazlık anlaşması" imzalanmasının şart olduğunu söyledi.

Abhazya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Maksim Gunciya ile Abhazya Parlamentosu Milletvekili Soner Gonga, Cenevre görüşmelerinin ardından Türkiye'ye gelerek, çeşitli ziyaretlerde bulundular. Türkiye ziyareti sırasında, ANKA'ya konuşan Abhazya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Maksim Gunciya, Kafkaslar bölgesine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Gunciya, Türkiye ziyaretlerinin öncesinde, Cenevre görüşmelerine katıldıklarını belirterek, BM'nin bu yılki bildiriminde ilk defa Abhazya'nın "Gürcistan'a bağlı olan" şeklinde bir tanımla yer almadığını belirtti. Bu gelişmenin kendileri için çok önemli olduğuna işaret eden Gunciya, "Cenevre görüşmelerinde, BM bölgedeki problemin çözümünde tarafsız bölge olarak tekrar statüsünü bize gösterdi. Bugüne kadar ilk günden beri BM ile olan görüşmelerde Abhazya'nın statüsü sürekli farklı şekillerde dile getirilmişti,‘Gürcistan'ın sorunlu bölgesi' diye. Ama bu seferki görüşmelere katılmamızın sebebi farklıydı. BM'den talebimiz artık Abhazya statüsünün yıllık BM bildiriminde farklı şekillerde dile getirilmesiydi. Şimdiki yapılan bildirim bizim istediğimizi bir bildirimdi, ilk defa artık Abhazya'nın ‘Gürcistan'a bağlı olan' deyimleri kullanılmadı, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünden bahsedilmedi ve Gürcistan ile Abhazya arasında geçen tüm görüşmeler iki ayrı devletmiş gibi virgülle belirtilerek yazılmıştı ki, bu son dönemlerdeki en büyük adımlardan biridir" dedi.

Görüşmelerde, asıl hedeflenenin bölgede yeniden savaşa ihtimal vermemek için taraflar arasında imzalanacak bir "saldırmazlık anlaşması" olduğuna dikkat çenek Gunciya, ancak böyle bir "saldırmazlık anlaşması" Abhazya ve Gürcistan arasında henüz olmadığını ifade etti. İki ülke arasındaki problemlerin çözülmesi için en başta Gürcistan'ın resmi olarak savaşçıl yollara başvurmayacağını resmi bir belge ile göstermesinin gerekli olduğunu savunan Gunciya şöyle devam etti:
"Taraflardan Gürcistan haricinde herkes aynı kanaatte. Avrupa Birliği de Gürcistan'a aksi yönde herhangi bir telkinde bulunmuyor. Bu da ilerde belki de Gürcistan'ın tekrardan çok yanlış politikalara da girmesine neden olabilir. Gürcistan'ın bu anlaşmayı imzalamamsının altındaki tek amaç, demek ki önümüzdeki günlerde Gürcistan bu bölgeleri kendisine katabilmek için savaş yollarına başvuracak. Gürcistan ile Osetya savaşından sonra, bölgedeki politikalar değişti. Bu açıdan Ağustos ayına geliş sebebimiz çok güzel analiz etmemiz lazım ki aynı savaş tekrarlanmasın. Ama maalesef bu dersin alınmamış olduğunu görüyoruz. Bu açıdan birçok Avrupa Topluluğu ülkesi ve ABD sanki Ağustos ayında bir şey yaşanmamış gibi aynı politik ve askeri desteği Gürcistan'a verdiklerini görüyoruz. Geçen aylarda Gürcistan'da yapılan NATO'nun askeri tatbikatı bu politikaların devam ettiğini gösteren bir örnektir. Savaş sonunda gerekli ders alınmadı, Gürcistan'a gerekli tepkiler verilmedi. Ben Gürcistan'da hala o eski dönemin etkilerini görüyorum. Demokratikleşme sürecinde Gürcistan'ın atması gereken daha çok adım var. Bazen Gürcistan Kafkasya'da yaşadığını unutuyor."

"TÜRKİYE'Yİ, AB İLE ARAMIZDAKİ KÖPRÜ OLARAK GÖRÜYORUZ"

Gunciya, bugün Türkiye ile Abhazya arasındaki ilişkilere bakıldığında, Gürcistan'a oranla çok zayıf olduğunu belirterek, bölge barışı ve istikrarı için Türkiye'nin daha aktif bir rolle Abhazya ile ilişkiler içine girmesi gerektiğini vurguladı. AB ile kurulacak ilişkilerin ilk adımı olarak Türkiye'yi gördüklerini söyleyen Gunciya, "Karadeniz kıyısındaki ülkeler olarak aynı kültür içinde yaşayana devletleriz. Tüm Karadeniz'e kıyısı bulanan ülkelerin Karadeniz'in bir ‘barış denizi' olması, bölgenin barış ve istikrar içinde olması, geliştirilecek ekonomik ilişkiler, Karadeniz'i çevreleyen karayollarının açılması bölge ülkelerinin ekonomik anlamda çıkarlarına hizmet edecektir. Bunu bugün anlayamayan, görmeyen taraflar var. Biz kendi tarafımızı aramıyoruz, biz tarafsız olacak, bunun üzerinden politikalar üretecek ülkeler arıyoruz" diye konuştu.

CHP'NİN GÜNDEMİNDE YİNE "ABHAZYA'YA ULAŞIM" VARDI

Türkiye ziyareti sırasında, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüştüklerini belirten Gunciya, barış dileklerinin yanı sıra Baykal'dan Türkiye ile Abhazya arasındaki hava ve deniz yolu seferlerinin açılması yönünde destek istediklerini belirtti. Görüşmeleri sırasında CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen'in de bulunduğunu kaydeden Gunciya, "Benim için en önemli olan Deniz Baykal da bu açıklamayı yaptı; bu iki ülke arasındaki ulaşımın engellenmesi en nihayetinde insan hakları ihlalidir. Bunu dile getirmesi bizim için çok önemlidir" diye konuştu. (ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler