İSTANBUL (İHA) - Onbeş yıldır Osmanlı Tuğraları ile ilgili çalışmalar yapan ve bunları 8 yılda internet kanalı ile 140 ülkeye ulaştıran Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ercan Mensiz, çalışmalarını 26-28 Kasım 2010 tarihleri arasında Üsküdar Belediyesi Altunizade Kültür Merkezi'nde meraklılarla buluşturuyor.
Uzun yıllardır geleneksel Türk sanatlarına yardımcı unsur olarak bilgisayar teknolojisini ciddi şekilde kullanan Dr. Mensiz, yakın zamana kadar çalışmalarını internet dışında sergileme imkanı bulamadığını, bundan sonra çalışmalarının kurumsal arşivlemelere de yöneleceğini, imkan sağlandıkça kurumsal işbirliğine ve sergilere de devam etmek istediğini belirtti. Çalışmalarının ağırlıklı kısmının bir anlamda klasik kat'ı sanatımızın modern malzeme ve tekniklerle uygulanması olarak tanımlanabileceğini
söyleyen Dr. Mensiz, teknolojinin sanata adaptasyonunun sanata ihanet olup olmayacağını yıllarca sorguladığını ama artık akademik sanat çevrelerinde de bunun kabul görmesinin ve yabancıların da çalışmalarına ilgi göstermesinin kendisini cesaretlendirdiğini söyledi.
Mensiz, koleksiyonunun 600 yıllık bir dönemde tuğra sanatının gelişimini de bir bakışta göz önüne sermesi açısından anlamlı olduğunu ifade etti. Sanat eserlerine sadece maddi imkanı iyi olanların ulaşabilmesinin toplumsal sanat kültürü gelişimi önünde büyük engel olduğunu söyleyen Mensiz, teknolojinin bu engeli yıkmada ve sanatı topluma yaymada çok büyük desteği olacağını ve asla sanatı katletmeyeceğini, el sanatlarının önemini her zaman koruyacağını belirtti. Klasik sanatlarla uğraşan sanatkarlarımızın
teknolojiyi kullandıkça verimlerinin artacağını ve hemen bir kaç adım daha öne geçeceğini belirten Mensiz, tüm kültür, sanat ve tarih meraklılarını sergisine davet ediyor.
SERGİNİN İÇERİĞİ
Sergide 45x45 santimetre ölçülerde standardize edilmiş aslına sadık 35 Osmanlı Padişah Tuğrasının tamamı altın yaldız varaktan kesilip hoş bir zemine yapıştırılmış tablolar olarak sergileniyor. Koleksiyon çalışması kendi formatında dünyada hala ilk ve tek olma iddiasında. Sergi Cuma ve cumartesi günü 10.00-22.00 saatleri, pazar günü ise 10.00 -17.00 arasında gezilebilecek. Çalışmaların ön izlemesi www.tugra.org internet adresinden yapılabilir, Osmanlı Tuğraları hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir.