KONYA (A.A) - Konyalı fotoğraf sanatçısı İbrahim Dıvarcı, Rumeli'deki Osmanlı'dan günümüze ulaşan cami, han, hamam, köprü, saat kulesi gibi tüm eserlerin mevcut hallerini tespit edip kayıt altına almak için proje hazırladıklarını söyledi.
Rumeli kökenli iş adamı İlhan Ergelen'in desteğiyle hazırladıkları ''Rumeli'de Osmanlı izleri'' adlı proje kapsamında 2007 yılında çalışmalara başladıklarını hatırlatan Dıvarcı, ''İlk olarak Arnavutluk ve Makedonya'daki tüm Osmanlı eserlerini köy köy, vadi vadi gezerek tespit edip fotoğrafladık. Bu çalışmamızı daha sonra bir ciltte topladık. Birinci cilde, sivil mimari eserlerle birlikte 217 Osmanlı eserinin fotoğrafı ve kısa tarihçesi girdi'' dedi.
-BOSNA HERSEK VE KOSOVA'DAKİ OSMANLI ESERLERİ-
Dıvarcı, daha sonra Nildem Global Sigorta Şirketi Kurucu Ortağı Çiğdem Ergelen'in sponsorluğunda Bosna Hersek ve Kosova'daki Osmanlı eserlerini fotoğraflamak için 2009 yılında çalışmalara başladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Yaklaşık 1 yıl süren yeni çalışmamızda, Bosna Hersek ve Kosova'daki tüm Osmanlı eserlerini Selçuk Üniversitesinden Prof. Dr. Haşim Karpuz, Doç. Dr. Mehmet İpçioğlu ve bu bölgelerdeki yerel araştırmacılar ile halkın da katkısıyla tek tek tespit ettik. Bugüne kadar bu bölgelerdeki Osmanlı eserlerinin tamamının envanteri bulunmuyordu. Biz ilk defa bu bölgelerde geniş kapsamlı bir çalışma yaptık ve Osmanlı eserlerinin tamamına yakınının tespitini yaptık. Bosna Hersek'teki Mostar Köprüsü, Gazi Hüsrevbey Külliyesi, Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Drina Köprüsü, Kosova'nın Priştina kentindeki Sultan Murat Türbesi, aynı kentteki Fatih Sultan Mehmet Camii, Prizen kentindeki Sinan Paşa Cami eserleri fotoğrafladığımız eserlerden bazıları.''
Bosna Hersek ve Kosova'daki eserleri Ahmet Kuş ve Feyzi Şimşek ile birlikte fotoğrafladıklarını anlatan Dıvarcı, bu bölgedeki toplam 500'e yakın Osmanlı eserini de ikinci ciltte topladıklarını bildirdi.