HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Otomobilde kampanyaların devamı

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Koordinatörü E. Arzu Bayrak, otomobil satışlarının tekrar gerilememesi ve kampanyaların sürmesi için tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

Otomobilde kampanyaların devamı

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Koordinatörü E. Arzu Bayrak, ana distribütör firmaları tarafından yoğun kampanyalar başlatıldığını belirterek, firmaların özel kampanyalarla zararına satış yapmalarının engellenmesi ve satışların ve dolayısıyla üretimin hızlı bir artış trendine girmesi için hurda araçlarda ÖTV indiriminin tekrar eski boyutlarına getirilmesi ve 20 yaşın üzerindeki araçların parktan fiziki olarak çekilmesini sağlayacak önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Koordinatörü E. Arzu Bayrak, otomobil satışlarının tekrar gerilememesi için ana distribütör firmaları tarafından yoğun kampanyalar başlatıldığını belirterek, firmaların özel kampanyalarla zararına satış yapmalarının engellenmesi ve satışların ve dolayısıyla üretimin hızlı bir artış trendine girmesi için hurda araçlarda ÖTV indiriminin tekrar eski boyutlarına getirilmesi ve 20 yaşın üzerindeki araçların parktan fiziki olarak çekilmesini sağlayacak önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

OYDER Genel Koordinatörü E. Arzu Bayrak, sektördeki gelişmelerle birilikte otomobilde kampanyaları ve alınması gereken tedbirleri değerlendirdi. Hükümetin uygulamaları ile makro ekonomideki gelişmelerin otomotiv sektörünü olumlu etkilediğini ifade eden Bayrak, "Uzun süreli koalisyon hükümetlerinden sonra tek başına iktidara gelen hükümetimizin istikrarlı yönetimi sayesinde makro ekonomimizde çok olumlu gelişmeler sağlanmıştır. Özellikle yıllardır yüzde 60'ların üzerinde gerçekleşen enflasyon tek haneli rakamlara doğru hızla düşerken, otomotiv mamullerin iç pazar satışlarının gelişimini durduran faizlerde de önemli düşüşler sağlanmıştır. Reel faizlerin gerilemesi, bir taraftan üretici ve yatırımcıya uzun vadeli plan ve program yapabilme ve daha uygun koşullarla yatırım ve işletme kredisi alma imkanları sağlarken, diğer taraftan da tüketici kredi faizlerinin gerilemesine ve araç satışlarının artmasına neden olmuştur" dedi.

İstatistiklere göre, 2000 yılında 466 bin 726 olan otomobil satışlarının 2001 yılında 131 bin 438, 2002 yılında 90 bin 615, 2003 yılında ise 227 bin 36 olarak gerçekleştiğini, dolar bazında ortalama net ücretin ise 2000 yılında 8.963, 2001 yılında 5.745, 2002 yılında 7.298, 2003 yılında 10.685 oldu. Otomobil satın alacak potansiyel kitlenin reel bazda satın alma gücü ile doğrudan ilişkisi olduğunun söz konusu istatistiklerde de görüldüğünü kaydeden OYDER Genel Koordinatörü E. Arzu Bayrak, "Ancak, 2001 yılında gerileyen satın alma gücü 2002 yılında artmış olmasına rağmen otomobil satışlarının gerilemesi, tüketicinin ileriye dönük güvenini hala kazanamamasından kaynaklanmıştır" diye konuştu.

2003 yılında, başta faiz oranlarının azalması olmak üzere makro ekonomide sağlanan olumlu gelişmelerin dışında, otomobil satışlarının artmasına neden olan en önemli etkenin hurda araçlarda ÖTV indiriminin yapılması olduğunu kaydeden Bayrak, "Ekonomide sağlanan olumlu gelişmeleri tüketiciye tekrar güven kazandırmıştır. ÖTV indirimi ise son iki yıldır ertelenen talebin tekrar harekete geçmesine neden olmuştur. 20 yaşın üzerindeki ekonomik ömrünü doldurmuş araçların parktan çıkartıldıktan sonra yeni araçlarla değiştirilme konusunda teşvik tedbirlerinin alınması, yeni araç üretim ve satışlarını arttıran en önemli etkenlerden biri olmasına rağmen hurda araçlardaki ÖTV indiriminin yüzde 50 oranında azaltılması, talebin tekrar gerilemesine neden olmuştur. 2003 yılında hızlı bir artış trendine giren otomobil satışlarının tekrar gerilememesi için ana distribütör firmaları tarafından yoğun kampanyalar başlatılmıştır" dedi.

Otomotiv sektöründe son birkaç yıldır ortaya çıkan kısır döngünün 2003 yılında kırıldığını vurgulayan OYDER Genel Koordinatörü Bayrak, "Makro ekonomik dengelerin daha da iyileşmesi ile otomobil satışlarının daha hızlı bir artış trendine girmesi mümkün olacaktır. Çünkü Türkiye'nin benzer ülkelere kıyasla otomobil yoğunluğu çok küçüktür. Potansiyel talep, efektif talebi tetikleyecek büyük bir unsur olarak değerlendirilmelidir. Kısa dönemde, firmaların özel kampanyalarla zararına satış yapmalarının engellenmesi ve satışların ve dolayısıyla üretimin hızlı bir artış trendine girmesi için alınması gereken en önemli tedbir; hurda araçlarda ÖTV indiriminin tekrar eski boyutlarına getirilmesi ve 20 yaşın üzerindeki araçların parktan fiziki olarak çekilmesini sağlayacak tedbirlerin alınmasıdır" ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler