HABER

Özürlü çalıştıran işyerlerine devlet desteği

ANKARA (İHA) - Toplumun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan özürlülere yeterince iş imkanı sağlayamayan AK Parti Hükümeti, 'kota-ceza' uygulamasının yanı sıra 'teşvik sistemi'ni hayata geçiriyor.

2005 yılını 'Özürlüler Yılı' ilan eden hükümet, hazırlanan "Korumalı İşyeri Projesi" ile özürlü çalıştıran işyerlerine ciddi devlet desteği sağlayacak. Hükümet özürlü istihdam eden özel sektörün elektrik, su ve SSK primlerinin bir kısmını ödeyerek, girdi maliyetlerini azaltacak. Bunun dışında normal işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan özürlülere işveren işyerleri devlet tarafından teknik yönden de desteklenecek. "Korumalı İşyeri Projesi" halen yasallaşma sürecinde olan 'Özürlüler Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nda de yer alıyor. Özellikle zihinsel özürlüleri, ağır dereceli özürlüleri, eğitim seviyesi düşük olan özürlüleri ve kadın özürlüleri çalıştıran işyerleri teknik ve mali yönden desteklenecek.

Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nca hazırlanan "Korumalı İşyeri Projesi"nin alt yapı çalışmaları tamamlandı. Hazırlanan taslakta özürlü çalıştıran işyerlerine sağlanacak destekler belirlendi. Bu arada Özürlüler İdaresi'nden bir ekip, özürlülerin istihdamında kullanılan "korumalı istihdam" tekniğinin ilgili tüm taraflarca tartışmaya açılması için "Korumalı İşyerleri Araştırması" gerçekleştirdi. Canan Aktaş, Sinan Gergin, Tayyar Kuz, Lütfiye Mutluoğlu, Bahar Uğurlu ve Zühal Yılmaz'dan oluşan uzman ekip, tespit edilen 14 korumalı işyerlerine soru formları göndererek, gelen cevaplar çerçevesinde araştırmanın birinci aşamasını tamamladı. Ekip, yapılan çalışma sonuçlarına göre 14 korumalı işyerleriyle iletişime geçerek 25 Mayıs-15 Haziran 2004 tarihleri arasında bir araştırma yaptı. Geliştirilen soru formları yardımıyla ziyaret edilen işyerleri ve merkezler 'korumalı işyerleri' kriterleri açısından değerlendirilerek, "Korumalı İşyerleri Araştırma Raporu" hazırlandı.

İŞTE ARAŞTIRMA KAPSAMINA ALINAN İŞYERLERİ:

"- Bedensel Engelliler Derneği Hakkari Şubesi Tekstil Atölyesi

- Bedensel Engelliler Derneği Hakkari Şubesi Arcılık Uygulaması

- Batman Halk Eğitim Merkezi Gümüş İşlemeciliği Kursu

- Batman Halk Eğitim Merkezi Oltu Taşı İşlemeciliği Kursu

- Diyarbakır Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Vakfı Bedensel Ev Tekstil ve Galoş Atölyesi

- Diyarbakır Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Vakfı Bedensel Vaksan Ayakkabı Üretim Atölyesi

- Karadeniz Ereğli Fiziksel Engelliler İş Atölyesi, Mesleki Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi

- Vakıf Tekstil Özürlüler Beceri Kazandırma ve İstihdam Merkezi Atölyesi

- Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Mesleki Rehabilitasyon ve İş Atölyesi Merkezi

- Türk Spastik Çocuklar Derneği Zonguldak Şubesi İş-Uğraşı ve Kaynaştırma Merkezi

- Çaycuma Özürlüler Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi

- Vakıf Sağlık Ürünleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi

- Omurilik Felçliler Derneği Tekstil Atölyesi/Folyo Atölyesi/Resim Atölyesi

- Dilek Sabancı Gülen Yüzler Engelliler Mesleki Rehabilitasyon ve İşyeri Projesi"

Türkiye'de resmi kurum ve özel işyerleri yüzde 4 oranında özürlü çalıştırmak zorunda. Türkiye'de 6 yılda 3 kez kota ve cezalarını belirten yasa değişti. Bu yılın başında da özürlü kotasına uymayan işyerlerine verilecek para miktarları artırıldı. Yeni düzenlemeye göre 50 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerleri en az yüzde 3 oranında özürlü çalıştıracak. Aksi takdirde her ay 963 milyon lira ceza ödemesi gerekiyor. Türkiye müzakere tarihi almaya çalıştığı birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinden daha fazla ceza veriyor. 'Kota-ceza' uygulamasına rağmen işyerleri özürlü çalıştırmaktansa ceza ödemeyi tercih ediyor.

En Çok Aranan Haberler