AYDIN (İHA) - Türkiye'de pamuk üretiminin en başta gelen sorunları arasında yer alan kirlenmenin önlenmesi amacıyla, Bakanlar Kurulu kararıyla bir dizi tedbir alındı.
Pamukta kirliliğin önlenmesi için Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili açıklama yapan Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk "1980'li yıllardan sonra, Türkiye'de tekstil ve konfeksiyon sanayisinin hızla gelişmesi ve Güneydoğu Anadolu Projesi'nin devreye girmesiyle, pamuk üretim alanları ve üretim miktarlarında önemli artışlar meydana gelmiştir. Ülkemizde uygulanan bilinçli girdi kullanımıyla başarılı ıslah çalışmaları sayesinde, verimde dünya ortalamasının üzerine çıktık. Ancak hammaddenin giderek pahalılaşması, sentetik ambalaj malzemelerinin hem kolay hem de ucuza bulunması sebebiyle pamuk, son yıllarda kirlenmeye maruz kalmıştır. Pamukta kirlenmenin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirler için, Bakanlar Kurulu kararı yayınlandı. Buna göre, pamukların toplaması, taşınması, muhafazası ve depolanması sırasında, yüzde 10 pamuktan mamul bez ve iplikten dokunmuş çuval ve haraların kullanılması zorunlu kılınmıştır. Bununla birlikte kirlenmeye neden olmayan plastik kasa, kova, sepet, küfe ve teneke gibi gereçlerin kullanılmasında bir sakınca görülmemiştir. Alınan karar gereğince naylon, polipropilen, doğal ve sentetik elyaf karışımı gibi kirlenmeye neden olan malzemelerin kullanılması ve pamuklara karıştırılması yasaklanmıştır" dedi.
Kararnameye göre pamukların toplanması ve taşınması sırasında, kirlenmeyi önleyecek malzemelerin temin edilmesi ve kullanması hususunun, Tarım İl Müdürlüğü görevlileri tarafından takip edileceği bilgisini veren Öztürk, pamuk alım-satımı yapan tüccar, kooperatif, çırçır ve prese fabrikalarının da kirli pamuk alımlarının ve işlemelerinin yasaklandığını duyurdu. Öztürk, temiz lif pamuk üretimine katkı sağlamak amacıyla kararnameye aykırı davrananlar hakkında, yasal işlem yapılacağını söyledi.