ROMA, (DHA)-Programda öngörülmeyen, son şeklinin cumartesi günü verildiği belirtilen bildiride, 1915 Olayları yine 'soykırım' olarak nitelendi. İki dini lider, barışın sembolü olarak Ağrı Dağı'na doğru iki güvercin de uçurdu.
Papa Francesco'nun 3 günlük Ermenistan ziyareti son buldu. Papa, programının son kısmında, Ermenistan'da Hristiyanlığı yayan ilk isim olan Aziz Aydınlatıcı Gregor'un, içinde bulunan kuyuda 12 yıl boyunca yaşadığına inanılan Hor Virap Manastırı'ndaki ayine katıldı. Papa ile 2. Karekin bunun ardından, barışın simgesi olarak Ağrı Dağı'na doğru iki güvercin uçurdu.
İki dini lider bunun öncesinde, Ermeniler'in ruhani merkezi olarak kabul edilen Eçmiyazin'de ortak bir bildiriye imza attı. Programda öngörülmeyen, son şeklinin Cumartesi günü verildiği belirtilen bildiride, 1915 Olayları yine 'soykırım' olarak nitelendi.Dini liderler açıklamada öncelikle, Ermeniler'in Hristiyanlığa geçişinin 1700'üncü yılı münasebetiyle 2001'de buraya bir ziyaret gerçekleştiren Papa 2. Jean Paul ve 2. Karekin arasında imzalanan ve iki kilise arasında yeni bir sayfa açılmasını da sağlayan bildiriyi anımsamaktan manevi bir hoşnutluk duyduklarını ifade etti.
Bildiride, 1915 Olayları'nın 100'üncü yılı münasebetiyle 2015 yılında, Ermeni dini ve siyasi otoritelerin katılımıyla Papa Francesco'nun Vatikan'daki Aziz Petrus Bazilikası'nda yönettiği ve 'soykırım' ifadesinin kullanılmasıyla Türkiye-Vatikan arasında diplomatik gerilime yol açan ayin hatırlatılarak şöyle devam edildi:
"Her türlü ayrımcılık ve şiddete karşı tutumumuzu ortaya koyduğumuz, 2. Jean Paul ve 2. Karekin'in ortak bildirisinde 'genellikle 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak nitelenen, 1 buçuk milyon Ermeni Hristiyan’ın kırıldığı'diye zikrettiği olayın kurbanlarını andığımız 12 Nisan 2015'te Aziz Petrus Bazilikası'ndaki ayinde bir araya gelme lütfuna sahip olmaktan memnuniyet duyuyoruz."
'DAĞLIK KARABAĞ'DA BARIŞÇIL BİR ÇÖZÜM OLSUN'
Liderler günümüzde, Orta Doğu'da ve dünyanın diğer bölgelerinde süregelen çatışmalarda çok sayıda masum insanın, etnik, politik ve dini temelli nedenlerle öldürüldüğü, yaşadıkları yerlerden sürüldüğü muazzam bir trajediye tanık olduklarını kaydetti.
Bugün ne yazık ki nefretin yayılması, ayrımcılık ve şiddeti meşrulaştırmak için din ve dini değerlerin öne sürülmesine şahit olduklarını ekleyen liderler, "Dini fikirlere dayanan bu tür suçların meşrulaştırılması kabul edilemez. Çünkü Tanrı, düzensizliğin değil, barışın Tanrısı'dır" ifadelerini kullandı."Dini farklılıklara saygı, değişik etnik ve dini toplulukların birlikte barış içinde yaşamasının koşuludur" denilen bildiride, "Biz Hristiyanlar, uzlaşma ve barış yolu aramak için çağrılıyoruz. Bu bağlamda, Dağlık Karabağ sorununda barışçıl bir çözüm olması umudumuzu ifade ediyoruz" denildi.
DEVLET LİDERLERİNE BARIŞ VE ADALETİ SAĞLAMA ÇAĞRISI
Papa ve 2. Karekin devlet liderlerine, sabırsızlıkla dünyada barışı ve adaleti bekleyen, Tanrı'nın kendilerine verdiği hakka saygı duymalarını isteyen, silah değil acilen gıdaya ihtiyacı olan milyonlarca insanın talebini dinlemeleri çağrısı yaptı.
Papa ile 2. Karekin, siyasi sorumlular ve uluslararası kuruluşlara, herkesin barış ve güvenlik içinde yaşama hakkını sağlamaları, hukukun üstünlüğünü desteklemeleri, dini ve etnik azınlıkların haklarını korumaları ve insan kaçakçılığıyla mücadelede daha fazlasını yapmaları çağrısında da bulundu. Açıklamada, Ermeni Apostolik Kilisesi ile Katolik Kilisesi arasında giderek büyüyen yakınlaşma için Tanrı'ya şükredilirken, bugün Hristiyanların hiç olmadıkları kadar birbirlerine yakın ve birlik içinde oldukları belirtildi.Bildiride, günümüzde çatışmalarda ölen şehit Hristiyanların acılarının bir "kan ekümenizmi" oluşturduğu, bunun Hristiyanlar arasındaki tarihsel bölünmeyi aşıp, kendilerini görünür bir şekilde birliğe teşvik etmeye çağırdığı da belirtildi.