HABER

Papa'dan Orta Doğu'ya barış çağrısı

Papa Francesco bugün Ankara'daydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ortak bir basın toplantısı düzenleyen ruhani lider, Orta Doğu'da barışın sağlanması için ortak ve güçlü bir çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Papa'dan Orta Doğu'ya barış çağrısı

Dünya çapındaki 1,2 milyar Katoliğin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco bugün Ankara'ya gitti.

Önce Anıtkabir'i ziyaret eden Papa, ardından yeni yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı.

Erdoğan ve Papa baş başa görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Papa konuşmasında inançlar arasında anlayış ve takdiri derinleştiren bir diyalog çağrısında bulundu ve "Fanatik ve köktendinci yaklaşımlar, tıpkı akıl dışı korkular gibi yanlış anlaşılmalara ve ayrımcılığa neden olabiliyor. Bu tür eğilimlerin, inançlı insanların dayanışmasıyla önlenmesi lazım" dedi.

'Uluslararası toplum Türkiye'deki mültecilere yardım etmeli'Papa Francesco konuşmasında Orta Doğu'da yaşananlara da değindi:

"Özellikle Suriye ve Irak'ta terör eylemleri aralıksız devam etmektedir. En basit insani kurallar çiğnenmekte, azınlık gruplara yönelik sürgünler görülmektedir. Sadece Hristiyanlar ve Ezidiler değil, yüz binlerce insan hayatlarını kurtarmak, inançlarına bağlı kalabilmek için evlerini, vatanlarını terk ediyorlar"

Suriye'deki sorunun yalnızca askeri müdahale ile çözülemeyeceğini vurgulayan Papa, "Karşılıklı güvene dayalı ortak ve güçlü bir çaba gereklidir. Bu çaba kalıcı barışı mümkün kılacak ve kaynaklarımızı silahlara değil, insan onuruna layık gerçek savaşlara yönlendirecek, açlık ve hastalıklarla savaş, sürdürülebilir kalkınma, yaratılmış olanın korunması, modern dünyamızda dahi eksik kalmayan ve farklı yüzlerle karşımıza çıkan fakirlik ve aşırı eğilimlerle ilgili mücadele gibi savaşlarda etkili olacaktır" şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin büyük bir cömertlik göstererek birçok göçmeni kabul ettiğini" vurgulayan ruhani lider, uluslararası toplumun bu göçmenlere yardım etmesinin "ahlaki bir mecburiyet olduğunu" kaydetti.

'Önyargı ve tahammülsüzlük artıyor'Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Saygıdeğer misafirimiz" diye hitap ettiği Papa'nın ziyaretinin "bölgesel barış için çok önemli bir adım" olduğunu söyledi.

Erdoğan, Papa ile benzer düşündüklerini belirterek, "Dünyada özellikle şiddete yönelik bakışımız aynı. Paranın egemenliğine yönelik bakışımız aynı ve bu egemenliğin neleri tevlit ettiğine, neleri doğurduğuna yönelik bakışımız aynı. Bu ziyaretin, dünyamızın ve bölgemizin son derece kritik bir süreçten geçtiği böyle bir zaman diliminde gerçekleşiyor olması çok çok anlamlı" dedi.

Cumhurbaşkanı, sözlerine şöyle devam etti:

"Hıristiyan dünyasında ve İslam dünyasında, karşılıklı önyargıların hiç arzu edilmeyecek şekilde büyüdüğüne şahit oluyoruz. Batı'da ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve İslamofobi ne yazık ki son derece hızlı ve ciddi bir şekilde tırmanma seyri gösteriyor. Müslüman ülkeleri yanında Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanlara karşı önyargının ve tahammülsüzlüğün giderek arttığını görüyoruz."

Batı'da "İslam ve Müslümanları terörle özdeş hale getiren girişimler" olduğunu ifade eden Erdoğan, "Buna karşılık İslam dünyasında da Müslümanlara yönelik olumsuz algıyı besleyecek şekilde öfke, nefret ve şiddetin yaygınlaştığını esefle müşahede ediyoruz" dedi.

Konuşmasında Orta Doğu'da son dönemde artan şiddete de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "DAİ Ş gibi, El Kaide gibi, Boko Haram gibi terör örgütleri uzun yıllardır devam eden yanlış politikaların sonucu olarak ortaya çıkmışlardır" ifadelerini kullandı.

Papa'nın ziyaretinin İslam dünyasında olumlu izler bırakacağını belirten Erdoğan, aynı şekilde Hıristiyan dünyasında da nice önyargıyı kıracağını söyledi.

Ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile bir basın toplantısı düzenleyen Papa'nın Cumartesi günü İstanbul'a geçerek Sultan Ahmet Camisi'ni ziyaret edeceği öğrenildi.

Türkiye'nin 80 milyon nüfusunun yüzde birden azını gayrimüslimler oluşturuyor.

Hıristiyan nüfusunun ise 120 bin civarında olduğu belirtiliyor.

Orta Doğu'daki Hıristiyan nüfus dağılımı ise şöyle:

En Çok Aranan Haberler