KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Pembe otobüsün hiç de masum olmayan yüzü ve yüksek ihtimalle başımıza gelecekler

    Minibüste tecavüze uğrayıp öldürülen, otobüste tekmelenen kadınlar için kadın düşmanı uygulama pembe otobüs ne anlama geliyor?

    Pembe metrobüs tartışmaları bundan tam 5 sene önce başladı. Saadet Partili kadınlar pembe otobüs/metrobüs istediklerini belirten eylemlere başladılar.

    2012 yılında ilk kez Türkiye gündemine gelen pembe otobüs meselesi, kadınlara özel, sadece kadın ve çocukların bineceği otobüs uygulaması isteğiyle gündeme geldi. Sonrasında ise Özgecan cinayetiyle birlikte tekrar Türkiye gündemine sokuldu. Fakat kadın örgütlerinin tavrı her daim aynıydı. Kadını günlük hayattan dışlamaktan başka bir şey değildi bu. Peki nasıl ve neden?

    Gelen tepkiler üzerine bunun 'tacize karşı' bir uygulama olduğunu söylediler fakat işler pek de söylendiği gibi değildi.

    Taciz eden erkekleri cezalandırmak veya buna çözüm aramak yerine tacize uğrayan kadınları başka bir otobüse bindirelim çözümü meseleyi kökten çözmüyordu. Erkekler yine fırsat bulduklarında kadınları taciz etmeye devam edecek ve caydırıcı bir cezalandırmayla karşılanmayacaklardı. Zaten tüm mesele de buydu.

    Ünlü kadınlar, internet fenomenleri, kadınlar bu uygulamaya tepki vermeye devam ediyordu.

    Bu otobüsün bir ihtiyaç olduğunu iddia edenlere taciz eden erkeklerinin cezalandırmalarının bir ihtiyaç olduğunu savunuyorlardı.

    Pembe otobüs uygulamaya geçmeden gündemden düştü.

    Bazı şehirlerin belediye başkanları bu uygulamaya olumlu yanıt verse de ulusal anlamda bir uygulama kararı alınmadı ve konu gündemden düştü ta ki geçen günlere dek.

    Belediyeciler boş durmadı, uygulama ilk kez 2015 yılında Şanlıurfa'da başlatıldı.

    Hatta bu uygulamadan kareler de basınla paylaşıldı.

    2016'da ise bitmeyen gündem yine başladı.

    Saadet Partisi önerisini tekrar etti ve bu proje için toplanan imzaları İBB Başkanı Kadir Topbaş’a gönderdi. İBB ise uygulamayı gerçekleştirmeyeceklerini açıkladı ve yine gündemden düştü.

    Kadınların tepkisi ise dinmiyordu.

    Kadınlar her fırsatta pembe otobüse, taksiye karşı olduklarını söylüyor. Bunun kadınları cezalandırmaktan farksız olduğunu belirtiyordu. Çünkü eğer bir kadın pembe aracı tercih etmediğinde tacizi kabullenmiş, erkeklerin arasında olmayı yeğliyormuş gibi algılanarak toplumdan dışlanacağını söylüyorlardı. Bu uygulama, kadınları toplumsal hayattan tamamen koparacak. Tepki ise tamamen bu gerçek yüzünden.

    Pembe otobüsün uygulamaya geçeceği söylentisi ise sosyal medyada hızla yayıldı. Cem Yılmaz'ın kardeşi olaya tepki gösterdi.

    Can Yılmaz'ın tweetinin oldukça fazla kişiye ulaşması üzerine gözler İBB'ye çevrildi. Gerçekten bu uygulamanın başlayıp başlamayacağı merak konusu oldu.

    İBB ise cevapta gecikmedi. Ve uygulama için çalışmaların devam ettiğini belirten bi açıklama yayınladı.

    Bu konunun sürekli gündeme gelmesi ise kadınların üzerindeki toplu taşıma kullanma baskısını arttıyor.

    Zaten her gün tacizle baş etmeye çalışan kadınlar, bir de iyice izole edilecekleri bu uygulamanın hayata geçip geçmeyeceği konusunda kaygılı. Malatya Büyükşehir Belediyesi MOTAŞ Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı’nın sadece kadınların kullanacağı pembe otobüslerin bu ayın sonunda sefere başlayacağını açıklamasının ardından sosyal medyada uygulamaya tepki yağdı.

    Bu uygulamalar tacizi azaltmıyor, önemli olan erkeklerin kadınlarla bir arada yaşarken caydırıcı cezalar alıp bu suçu azaltmaları.

    Pembe Otobüs, ilk olarak Mexico City’de sefere konuldu ve sadece kadınların kullandığı otobüslerdi. İran, Dubai, Mısır, Endonezya gibi ülkelerde ise ‘pembe vagon’ uygulamasına rastlamak mümkün. Kadın istismarı ve tecavüz haberleriyle sık sık gündeme gelen Hindistan’da da 2009 yılından beri bazı şehirlerde ‘kadınlara özel’ vagonlar mevcut. Ancak ülkenin kadına şiddet ve cinsel saldırı vakalarında bu sayede bir gelişme yakaladığı söylenemez.

    Hindistan, kadınlara yönelik taciz vakalarının toplu taşımada ‘tecrit’ uygulamalarıyla azaltılamayacağının en canlı örneği. Pembe otobüsün hiçbir işe yaramayacağının aksine kadınları yalnızlaştıracağının en büyük kanıtı daha ne olabilir?


    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler