HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

POS cihazıyla 3 trilyon liralık tefecilik

Diyarbakır’da 4 iş yerine yapılan operasyonda 5 kişi gözaltına alınırken, 101 bin 835 lira ele geçirildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suç ve Suç Gelirleri Büro Amirliği ekipleri, şehirde ‘kuyumcu ve iletişim bayii’ adı altında bazı tefecilerin aylık 3 trilyon lira vurgun yaptığını tespit etti.

Diyarbakır’da 4 iş yerine yapılan operasyonda 5 kişi gözaltına alınırken, 101 bin 835 lira ele geçirildi. Tefecilerin bu şekilde aylık 3 trilyonluk vurgun yaptığı öğrenildi.

Diyarbakır Emniyeti, yaptıkları fiziki ve istihbari çalışmalar sonucuna ekonomik sıkıntı çeken bazı vatandaşların acil para ihtiyaçlarını ‘tefeci’ diye tabir edilen şahıslardan sağlandığını tespit etti. Çalışmalarını tamamladıktan sonra operasyon için harekete geçen emniyet güçleri, bankalardan kredi çekemeyen vatandaşların tefecilere giderek, burada kredi kartından işlem yaptırdığını öğrendi. Tefecilikle uğraşan bu şahısların çok kısa süre içerisinde dikkat çekici bir şekilde zenginleştiklerini fark eden ekipler, 1 Kasım ve 28 Kasım tarihleri arasında 1 adet kuyumcu ve 3 adet iletişim bayiine operasyon düzenledi. İş yerlerine yapılan baskınlarda gözaltına alınan 5 şahıs adli makamlara sevk edildi. Operasyon kapsamında iş yerlerinde yapılan aramalarda farklı şahıs ve bankalara ait 310 adet kredi kartı, 5 adet pos cihazı, çok sayıda pos cihazı çıktısı (slip) ve suçta kullanıldığı değerlendirilen 101 bin 835 lira parayı ele geçirdi.

POS cihazları ile sözde altın, kontör, cep telefonu türü ürünlerinin satışını yaptıkları görüntüsü veren tefeciler, acil nakit paraya ihtiyacı olan ve ekonomik durumu zor olan vatandaşlara bir ürün satmış gibi POS cihazlarından tek çekim yaptığı kaydedildi. Cihazdan çekilen miktarı nakit olarak vatandaşa veren tefecilerin nakit paradan da yüzdelik olarak komisyon aldığı belirtildi. Ortada herhangi bir mal ya da ürün satışı olmadığı halde hayali bir ticari işlem gerçekleştirilerek vatandaşa sadece geçici bir süreliğine nakit ihtiyacı karşılandı ifade edildi.

Yapılan incelemelerde ‘tefecilik’ yapan şahısların satılan mal karşılığında fatura düzenleme zorunluluğu bulunmaması nedeniyle özel matraha tabii 'sarraflık ve iletişim bayiliği' gibi sektörlere yöneldikleri kaydedildi. İncelemelerde bu işyerlerinde bazen günlük işlem limitinin 150-200 bin TL civarında olduğu, bazı iletişim bayilerinde aylık 2.5-3 trilyon lira civarında sözde kontör satışı gerçekleştirildiğinin tespit etti.

Bununla birlikte bankalara olan kredi kartı borcunun her geçen ay katlanarak arttığı, bazı vatandaşların bu durumu dengelemek için 'takla attırmak' diye tabir edilen metotla tefeci şahıslardan kredi kartından çekilen parayla yine kredi kartının aylık borcunu bir ay ödettiği anlaşıldı.

(CİHAN)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler