HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Probiyotikler ishali önlüyor

Antibiyotiklerin yan etkilerinden diyarenin, hastalara bu ilaçların yanı sıra probiyotikler verilerek engellenebileceği belirtiliyor. Probiyotikler, mide ve bağırsaklardaki bakteri dengesini koruyor.

Probiyotikler ishali önlüyor

Antibiyotik kullanan hastaların aynı dönemde probiyotik de almalarının faydalı olacağı belirtiliyor.

Tıbbi araştırma kuruluşu Cochrane Collaboration uzmanları, böylece antibiyotiklerin en büyük yan etkisi olan diyarenin önüne geçilebileceğini söylüyor.

Uzmanlara göre, probiyotikler, mide ve bağırsaklardaki bakteri miktarını dengeleyerek diyareyi, yani hastanın ishal olmasını engelliyor.

Antibiyotikler ise normalde sindirim sisteminde bulunan organizmaları yok ederek, 'C. difficile' (CDF) bakterisinin mide ve bağırsakları kaplamasının önünü açıyor.

Araştırmacılar, çeşitli hastalıklar nedeniyle antibiyotik kullanan 4213 hasta üzerinde inceleme yaptı.

Probiyotik denilen mikro-organizmalardan verilen hastaların sadece % 2'si ishalden şikayetçi olurken, probiyotik yerine etkisiz bir madde verilen hastalarda diyare oranı % 6 oldu.

Araştırma bulgularını değerlendiren Prof. Brendan Wren, CDF bakterisinin güçlü bir toksin ürettiğine dikkat çekerek, "Probiyotik kullanımı iyi fikir. Mide ve bağırsaklardaki dengenin iyi olabilmesi için önleyici bir hamle olabilir." dedi.

Araştırmayı yürütenlerden Dr. Bradley Johnston ise hastanelerde probiyotikler bulundurularak hastaların yaşam kalitesinin yükseltilebileceğini ve ishal tedavisi masrafından kurtulunabileceğini söyledi.

Yüksek dozda antibiyotik kullanan hastalarda şiddetli diyare ölüme kadar varan ağır tablolar ortaya çıkarabiliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler