MOSKOVA (İHA) - Rusya medyası; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve hükümetinin Beslan'daki okul operasyonunda yüzlerce öğrenci ve yetişkinin ölümündeki sorumluluklarını itiraf etmemelerini eleştirdi.
Günlük Kommersant gazetesi, Kremlin'in yaptığı gibi böyle olayların suçunun hep uluslararası terörizme yıkıldığını savunarak, "Bu sayede, hükümetler, dünyaya karşı kendi vatandaşlarının ölümündeki sorumluluklarını üstlenmiyorlar. Sanki çocukların hepsi 10 yıldır Çeçenistan'da devam eden savaş sebebiyle değil de saldırıda bulunan uluslararası terörizm yüzünden öldü" dedi.
Rehine krizinin 3 günün ardından bir facia ile bitmesinden sonra Putin, uluslararası terörizm tehdidi karşısında Rusya'nın zayıf düştüğünü belirtmiş ve neticesinde en az 400 çocuk ve yetişkinin öldüğü rehine alma olayı ile Sovyetler Birliği'nin yıkılması arasında bir bağlantı kurmuştu.
Putin, Çeçenistan'daki savaşa hiç değinmeyerek genel ifadelerle Kuzey Kafkasya bölgesindeki bir savaş riskinden bahsetmişti. Putin'in konuşmasında Çeçenistan'da devam eden savaştan hiç bahsetmemesini eleştiren Vedemosti gazetesi ise, "Başkanın konuşmasında Çeçenistan sorunundan hiç bahsetmemesi çok tuhaf. Bu son saldırıların Çeçenistan'daki durumla bağlantılı olduğunu söylemedi. Bunun yerine, sorumluluğu 1991'de ülkeyi (Sovyetler Birliği) bölen insanlara sorumluluğu attı" dedi.
Rusya tarihinin en kanlı rehine alma olayının ardından sadece Kuzey Osetya İçişleri Bakanı Kazbek Dzantiev, sorumluluk üstlenerek hafta sonu istifa etti.
Nezavisimaya Gazeta'da bir makalesi yayınlanan liberal siyasetçi Vladimir Rizhkov, "Sorumluluk hiç bir şüphe yok ki Devlet Başkanı Putin, FSB güvenlik servisleri ve içişleri bakanlığınındır. Uluslararası terörizmin arkasına saklanamazsınız. Fransız, İngiliz ve Amerikan hükümetleri problemleri kendi ülkelerinde çözüyorlar" şeklinde görüşlerini ifade etti.
Rusya medyası, rehine alma olayının kaotik bir şekilde sona ermesinde güvenlik kuvvetleri ve yerel yetkililerin üzerine giderek, en üst yetkililer kendilerini görünmez kılarken operasyonları gerçekten doğrudan kimin yönettiğini sordular. Nezavisimaya Gazeta, "Televizyon kareleri; güvenlik kuvvetlerinden sorumlu lider ve bakanları Beslan'daki olay yerine gitmek üzere iken gösterdi. Fakat kimse, onların olay yerine geldiğini görmedi, hiç kimse onları orada görmedi" dedi. Carnegie Moskova Merkezi'nden Andrei Ryabov ise günlük gazete Gazeta'ya yaptığı açıklamada, "Rehinelerin kurtarılmasını kimin yönettiğini anlamak zor. Kuzey Osetya güvenlik kuvvetleri şefleri oldukları tahmin ediliyor. Savunma Bakanlığı, FSB ve İçişleri Bakanlığı'ndaki en üst yetkililer neredeydi? Bu bir sır olarak kaldı" dedi. Ryabov, en üst seviye güvenlik yetkililerinin ortalıkta görünmemelerinin mantıklı olduğunu belirterek, "Böylece, az bulaşmış oldular. Operasyonun sonuçlarındaki sorumluluk riskini azalttılar" dedi.