HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Reddi miras nedir, nasıl yapılır? Reddi miras süresi

Ölen bir kişinin maddi mal varlığı geride kalan yakınları ve ailesi tarafından paylaşılır. Bu paylaşım devletin kanunları doğrultusunda yapılır ve ölen kişi resmî olarak onayı bulunan bir belge üzerinde kendi fikrince bir paylaşımda bulunmamışsa tüm mal varlığı kanunların belirttiği şekilde dağıtılır. Peki, reddi miras nedir?

Reddi miras nedir, nasıl yapılır? Reddi miras süresi

İçindekiler

  • Reddi miras nedir?
  • Reddi miras nasıl yapılır?
  • Kimler reddi miras yapamaz?
  • Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur?

Miras; birine, ölen bir yakınından kalan mal mülk, para veya servet; kalıt, bırakıt, tereke olarak tanımlanır. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre miras haktır ve bir paylaşım planı oluşturulmadıysa kanunlara göre ölen kişinin resmî mirasçılarına paylaştırılır. Mirasçının kendine kalan mal varlığını kabul etmesi ya da etmemesi seçenekleri bulunur.

Reddi miras nedir?

Birinden kalan miras reddedilebilir. Bu durum hukukta reddi miras olarak geçmektedir. Miras bırakan kişinin ölmesi ile yasal olarak ya da sonradan atanmış olan mirasçılar kendilerine kalan mirasın haklarını ya da sorumluluklarını reddedebilme hakkına da sahip olur.

Miras hukukuna göre geçerli olan küllî halefiyet ilkesine bağlı olarak atanmış ya da yasal mirasçı olan kişiler ölen kişiden kalan borçları ya da mal varlıklarını reddetmek isterlerse bir takım işlemler yapmak durumundadırlar.

Reddi miras nasıl yapılır?

Kalan mal varlığının reddi işlemleri mirasın gerçek reddi ya da hükmen reddi olarak ikiye ayrılır. Reddi miras yapılmasına karar verildiyse öncelikli olarak başvuru gerçekleştirilmelidir. Başvuru ölen kişinin öldüğü yere ait olan sulh mahkemesine beyanda bulunularak yapılır.

Başvuru yapıldıktan hemen sonra sulh hukuk mahkemesi tarafından özel kütüğe beyan kaydı yapılır ve talep edilmesi durumunda mirasçılara mirasın reddedildiğine dair bir belge verilir. İşlemler kanuni reddi miras süresi dahilinde yapılmalıdır.

Kimler reddi miras yapamaz?

Herkesin reddi miras yapma hakkı bulunmamaktadır. Bu sınırlama kanunlara göre getirilmiştir ve kurallar doğrultusunda şu kişiler resmî olarak reddi miras hakkına sahip değildir:

  • Mirası reddetme süresi sona ermeden önce mirasçı olarak tereke işlemlerine dahil olan kişi
  • Terekenin olağan idaresi niteliğinde bulunmayan ya da murisin işlerinin yürütülebilmesi için gerekli olanlar dışında işler yapan kişiler
  • Tereke mallarını saklı tutan kişiler

Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur?

Ölen kişiden kalan her türlü mal varlık kardeşler tarafından paylaşılırken kardeşlerden biri reddi miras beyanında bulunabilir. Böyle bir durumda reddi gerçekleştirmiş olan kişi artık resmî olarak mirasçı değildir.

Reddi yapan kardeşe ait olan miras payı geri kalan mirasçılar arasında eşit paylar olacak şekilde dağıtılır. Bir reddi miras işlemi gerçek ya da hükmen yapılabilir. Eğer mirasçı kendi iradesi ile reddederse bu gerçek ret olur. Ancak miras bırakanın ölmüş olduğu tarihte mirasın borcu alacağından daha fazlaysa miras otomatik olarak reddedilmiş sayılır. Böylece hükmî ret yapılmış olur.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler