HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya'dan İdlib'e saldırı: 8 ölü

Suriye'nin ABD tarafından vurulmasının ardından Ruslar İdlib'i vurdu. Saldırıda 8 kişinin öldüğü öğrenildi. Suriye'nin Şaryat hava üssünün Tomahawk füzeleri ile vurmasından kısa bir süre sonra Rusya uçakları da İdlib'in Hayish bölgesine havalandı. Yapılan bu saldırıda 8 sivilin öldüğü çok sayıda sivilin de yaralandığı belirtildi. Saldırının yapıldığı bölgenin Hama'dan gelen mültecilerin konakladığı alan olduğu ortaya çıktı. Putin için ise Trump'la anlaştığı yönünde bomba bir iddia ortaya atıldı.

ABD'nin Suriye rejimine ait hava üssünü vurmasının ardından Rus uçakları İdlib'i vurdu. Bombardımanda 8 sivil hayatını kaybetti.

ABD'nin Suriye'nin Şaryat hava üssünün Tomahawk füzeleri ile vurmasından kısa bir süre sonra Rusya uçakları da İdlib'in Hayish bölgesini vurdu. Öğle saatlerinde gerçekleşen saldırıda 8 sivilin öldüğü çok sayıda sivilin de yaralandığı açıklandı.

Sivil savunma ekiplerinin enkaz altından canlı kurtarmak için büyük çaba gösterdiği olay mahallinde yasaklanmış füze parçaları bulunduğu belirtildi.

Saldırının yapıldığı bölgenin Hama'dan gelen mültecilerin konakladığı alan olduğu bildirilirken hayatını kaybedenlerin aynı aileden olduğu öğrenildi.

BOMBA İDDİA

Akdeniz’ den Suriye’ye füzeler ateşlendiğinde Rusya’nın Suriye’de konuşlandırdığı S-300 ve S-400 hava savunma sistemi bataryalarının neden karşılık vermediği sorusu Trump ile Putin arasında ‘danışıklı dövüş’ şüphesini gündeme getirdi.

Rus siyaset bilimci İgor Eydman, “Trump’ın Russiagate skandalına son vermek için Putin’in dostu olmadığını halkına göstermesi gerekiyordu. Trump’ın emriyle ateşlenen füzeler bu problemi çözdü. Tabi şimdi Putin’in Trump’tan dilekleri olacaktır” iddiasında bulundu.

BİR KOMPLO TEORİSİ DAHA

Trump’ın komplo teorilerini sevdiği biliniyor. İnternet ve bloglarda ise bu kez Trump’ın Suriye’ye müdahaleye zorlanarak bir tuzağa düşürüldüğü öne sürülüyor. İddiaya göre saldırı düzenleyen Suriye devleti değildi, bir derin devlet ajanlarının işiydi. Devlet belgelerini sızdıran WikiLeaks’in sosyal medya hesabından ise Almanya’daki Suriyeli bir aktivistin saldırının İslami radikallerin işi olduğuna dair bir video paylaşıldı.

RUSYA’DAN TEPKİ BATI’DAN DESTEK

ABD’nin Suriye’nin Şayrat Hava Üssü’nü vurmasına dünyadan farklı tepkiler geldi.

Rusya: Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in “ABD’nin saldırısını egemen bir devletin uluslararası haklarının ihlali olarak” gördüğünü kaydetti.

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, sosyal medyadan ABD’nin saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamada tehlikenin büyüklüğüne işaret ederek “Çatışmaya ramak kalmıştı” dedi. Medvedev, saldırıyı yasadışı olarak niteledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’den açıklama talep edeceklerini söyledi. Bombardımanı, ABD’nin 2003’te BM onayı olmadan Irak’ı işgal etmesine benzeten Lavrov, “Umarım bu provokasyon, ABD ile onarılmaz zararlara varmaz” diye ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova ile Washington arasında 2015 yılında imzalanan “Suriye üzerinde uçuş güvenliği ve istenmeyen ihtilafları önleme” anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını duyurdu.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter’dan “ABD, sahte kimyasal silah suçlamalarıyla güç kullandı. İlki 2003’te ve şimdi Suriye’de” dedi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Twitter’dan “ABD operasyonu, barbarca kimyasal saldırılara karşı gereken kararlılığı gösterdi. AB, Suriye’deki vahşeti bitirmek için ABD ile birlikte çalışacak” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Kimyasal silah kullanımı kabul edilemez, karşılıksız kalamaz ve failler sorumlu tutulmalı” açıklamasını yaptı.

Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, ortak açıklama yaparak “Bu gelişmelerin tek sorumlusu Başkan Esad’dır. BM çerçevesinde Başkan Esad’ın suç eylemlerinden dolayı hesap vermesi için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, “güçlü ve açık bir mesaj” olarak değerlendirdiği saldırıya “tam destek” açıklaması yaptı. Netanyahu, bu mesajın “sadece Şam’da değil Tahran, (Kuzey Kore’nin başkenti) Pyongyang ve başka yerlerde yankılanması gerektiğini” kaydetti. (AJANSLAR)

RUSYA'DAN TÜRKİYE İLE TİCARETTE KISITLAMALARI KALDIRMA ÇAĞRISI

Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç: "Türkiye ile ticarette karşılıklı kısıtlamalar tüm tarafların zararına" "İleriye doğru adım atmak ve karşılıklı kısıtlamaları kaldırmak en doğrusu”

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Türkiye ile ticarette karşılıklı kısıtlamaların tüm tarafların zararına olduğunu belirterek, “İleriye doğru adım atmak ve karşılıklı kısıtlamaları kaldırmak en doğrusu olur.” dedi.

Başkent Moskova’da gazetecilere açıklamada bulunan Dvorkoviç, Rusya ve Türkiye arasındaki kısıtlamaların, tüm tarafların zararına olduğu değerlendirmesinde bulundu.

İkili ticarette yapıcı bir şekilde ileriye doğru atılacak adımların gerektiğini belirten Dvorkoviç, “Kayıpları engellemek için karşılıklı kısıtlamaları kaldırmak en doğrusu olur.” ifadesini kullandı.

Dvorkoviç, bir süre önce yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rus tahıl ürünlerine yönelik görüşmelerin muhtemelen Rusya’da ve 16 Nisan tarihinden sonra yapılacağını söylemişti.

Türkiye'nin, Rusya’dan ithal ettiği buğday ve mısıra yüzde 130, pirince yüzde 45, ayçiçek yağına yüzde 36, ayçiçeği küspesine yüzde 13,5 ve bakliyat ürünlerine yüzde 9,7 vergi artışını öngören düzenlemeye geçtiği iddia edilirken, Rusya'nın Türkiye'den tavuk eti, hindi eti, domates, salatalık, turşu, üzüm, elma, armut ve çilek ithalatı yasağı ise devam ediyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler