HABER

Saddam'a verilen idam cezasına tepkiler

Saddam'a verilen idam cezasına tepkiler

Devrik Irak Lideri Saddam Hüseyin'in idam cezasına çarptırılmasının ardından, karara ilişkin tepkiler de ard arda gelmeye başladı.

DIŞİŞLERİ BAKANI ABDULLAH GÜL

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in idam cezasına çarptırılmasıyla ilgili olarak, "O, onların bileceği iş. Biz başka ülkenin işine karışmayız" dedi.

Gül, Kayseri'de gazetecilerin soruları üzerine, Irak'ın birliğinin ve siyasi bütünlüğünün devam etmesine çok önem verdiklerini söyledi. Irak'ın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve siyasi birliği olan bir ülke olduğunu söyleyen Gül, "Kendi seçimini yapmış ve bir göreve gelmiş bir hükümet ve parlamento var" diye konuştu.

IRAK DEVLET BAŞKANI CELAL TALABANİ

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, devrik lider Saddam Hüseyin'in yargılandığı mahkemenin adil olduğunu, ancak karar hakkında yorum yapmayacağını söyledi.

Talabani, ülkesinde gerilim yaratacağı endişesiyle mahkeme kararı hakkında yorum yapmayacağını belirterek, "Irak adliyesinin bağımsızlığına saygı göstermeliyim, çünkü benim yorumlarım durumu etkileyebilir" diye konuştu.

SADDAM'IN AVUKATI BÜŞRA HALİL

Irak devrik lideri Saddam Hüseyin'in Lübnanlı avukatı Büşra Halil, devrik lidere verilen ölüm cezasının yasadışı olduğunu ve mahkemenin ABD siyasi menfaatlerine hizmet etmeyi amaçladığını belirtti.

El Cezire kanalına açıklamada bulunan Halil, "Kararı beyan etmek yasadışıdır, bu duruşma yasadışıdır" diye konuştu. Mahkemenin siyasi olduğunu vurgulayan Halil, "Mahkeme, Amerikan menfaatlerine hizmet etmek için siyasi sebepler nedeniyle açıldı. Bu nedenle, ondan yasal bir karar çıkmasını beklemiyoruz" diye belirtti.

Savunma ekibinin diğer üyelerinden farklı olarak, Halil bugünkü karar duruşmasına katılmazken, duruşmada, Saddam Hüseyin ve 2 adamı ölüm cezasına çarptırıldı.

IRAK HÜKÜMETİ

Irak hükümeti, Duceyl davasında eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in ölüm cezasına çarptırılmasını "Beklenen karardı" şeklinde değerlendirdi.

Şiilerin liderliğindeki koalisyon hükümetinin sözcüsü Ali El Dabbag, yaptığı açıklamada, "Bu kararın Saddam'ın hak ettiğinden az olduğunu, çünkü suçlarının daha büyük olduğunu ve daha başka bir cezanın mümkün olmadığını"söyledi.

Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Reuters'a yaptığı açıklamada, mahkemenin profesyonel ve adil olduğunu kanıtladığını ve Saddam'a Irak halkı karşısında 35 yıldır inkar ettiği adaletin verildiğini ifade etti.

IRAK BAŞBAKANI NURİ EL MALİKİ

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, devrik lider Saddam Hüseyin'in Duceyl davasında idama mahkum edilmesi kararının, "karanlık bir dönemin" sonunu işaret ettiğini söyledi. El Maliki, El Irakiye televizyonuna yaptığı açıklamada, "Karar, karanlık bir dönemin sonunu işaret ediyor" ifadesini kullandı.

"Bugünkü kararın, Duceyl'deki ailelere ve diktatörün adaletsizliğine maruz kalanlara adalet götürdüğünü" kaydeden El Maliki, "Saddam Hüseyin'in idama mahkum
edilmesi, bu ülkenin tarihindeki karanlık bir dönemin sonudur, demokratik ve özgür bir Irak'ta yeni bir dönemin başlangıcıdır" dedi.

ABD'NİN IRAK BÜYÜKELÇİSİ ZALMAY HALİLZAD

ABD'nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Saddam Hüseyin ve iki yardımcısına ölüm cezası verilmesinin, "Irak'ta özgür bir toplum kurulması doğrultusunda önemli bir dönüm noktası" olduğunu söyledi.

Halilzad, yaptığı açıklamada, "Bu davada hakimler, savcılar ve savunma avukatlarının hepsi, sindirmelere karşı cesaret göstermişlerdir. Adaleti sürdürme kararlılıkları, ülkenin şu anda karşılaştığı zor koşula rağmen Irak'ta hukukun üstün geleceğinin bir işaretidir" dedi.

Halilzad, şunları kaydetti: "Ülke, hukuka dayalı özgür bir toplum kurulması doğrultusunda önemli başka bir adım atarken, bugün Irak için önemli bir dönüm noktasıdır. Iraklıları gelecek haftalarda zor günler bekleyebilir, ancak Saddam ve rejiminin defterini kapatmak daha iyi bir gelecek inşa etmek ve birlik için fırsattır."

İNGİLTERE KARARDAN MEMNUN

İngiltere, Saddam Hüseyin ve 7 adamı için Duceyl Davası'ndan bugün çıkan kararları memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett yaptığı açıklamada, "Saddam Hüseyin ve diğer sanıkların adaletle yüzleşmesini ve suçlarının hesabını vermelerini memnuniyetle karşılıyorum" diye kaydetti. Saddam Hüseyin rejimi tarafından "korkunç" suçlar işlendiğini ifade eden Beckett, "Irak halkına karşı bu suçlardan suçlananların Irak adaletiyle yüz yüze gelmeleri doğrudur" diye belirtti.

İRAN DA İDAM KARARINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

İran, Irak devrik lideri Saddam Hüseyin'e verilen idam cezasını memnuniyetle karşıladı.

İran'ın, ölüm cezasını memnuniyetle karşıladığını ifade eden İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, "Saddam ve suç ortalarının bu suçları işleyen failler olmasına rağmen, suçların uygulanması için zemin hazırlanmasına destek olan Saddam'ın Batılı koruyucularını unutamıyoruz" diye konuştu.

FİLİSTİNLİLER, SADDAM YERİNE BUSH'UN İDAM EDİLMESİNİ İSTEDİ

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in, "insanlığa karşı suç işlemekten" yargılandığı Duceyl davasında suçlu bulunarak idam cezasına çarptırılmasına çeşitli tepkiler gelmeye devam ediyor. Filistinliler, Saddam Hüseyin yerine ABD Başkanı George W. Bush'un idama çarptırılması gerektiğini savundu.

Yusuf Sakullah ise, "Bu bir Amerikan oyunudur. Saddam Hüseyin yerine Bush ve ortağı Tony Blair'in asılması gerekiyor. Olanlardan asıl sorumlu onlardır" derken, El Aksa Şehitleri Tugayı'nın Askeri Kanat sözcüsü Ebu Muhammed de, "Son derece üzüntü verici bir gün. Amerika'nın bölge üstündeki hakimiyetini kabul etmemeliyiz. Irak'ın başına gelenler, herhangi bir Arap ülkesinin de başına gelebilir" şeklinde konuştu.

İSRAİLLİLER SESSİZ KALMAYI TERCİH EDİYOR

İsrail, Saddam Hüseyin'in ölüm cezasına çarptırılmasıyla ilgili olarak sessizliğini koruyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili yaptığı açıklamada, konuyla ilgili fikirlerini belirtmemeyi tercih ettiklerini, aksi takdirde bunun İsrail'i, bölgedeki çatışmalara çekmeye çalışan Irak'taki isyancılar tarafından kullanılabilceğini ifade etti.

Irak'taki Saddam yönetimi, 1991 Körfez Savaşı'nda İsrail'in şehirlerine onlarca füze fırlatmış ve Filistinli intihar komandolarının ailelerine maddi yardım önermişti.

BUSH: "IRAK'IN BAŞARISI"

ABD Başkanı George Bush, devrik lider Saddam Hüseyin'in idama mahkum edilmesini "Irak'ın başarısı" olarak değerlendirdi.

Waco kentinde seçim gezisine çıkarken gazetecilerle konuşan Bush, "Mahkumiyet kararı, Irak için büyük başarı. Bu dava, Irak halkının, bir zorbanın yasalarını hukuk devletiyle değiştirme çabasında mihenk taşı olmuştur" dedi.

"Bunun, Irak'taki genç demokrasi ve anayasal yönetim açısından çok önemli başarı olduğu" yorumunu yapan Bush, Irak'ın daha yapacak çok işi olduğunu söyledi.

SÜNNİLER İNTİKAM YEMİNİ EDERKEN, ŞİİLER KARARI KUTLUYOR
Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Şii mahallesi Sadr'da, yasağa rağmen on binlerce kişi sokaklara döküldü. Şiiler, kararı eğlenerek ve havaya ateş açarak kutluyor.
Şii lideri Mukteda Es Sadr'ın posterlerini taşıyan kalabalık, "Saddam'ı asın" diye sloganlar attı.

Makamından yapılan açıklamaya göre Şii lider, kutlamaların barışçıl bir şekilde yapılmasını istedi ve Sünnilere karşı şiddet uygulanmasının ihanet olarak
düşünüleceğini belirtti. Başkentin diğer Şii semtlerinde ve diğer kentlerde yapılan gösterilerde de olay çıkmadığı belirtildi.

Saddam'ın doğum yeri Tikrit'te ise sokağa çıkma yasağına rağmen silahlı Sünni direnişçiler otomobillerle geçit yaptı. Aralarında bazı polislerin de bulunduğu, Saddam'ın resimlerini taşıyan bin kişilik bir kalabalık kentin ana caddesinde yürüdü. Göstericiler "Saddam'ın intikamını alacağız" şeklinde sloganlar attı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler