32 yaşında ismi açıklanmayan bir adam altı hafta boyunca kollarında ve bacaklarında hissettiği karıncalanmaların ardından doktora gitmeye karar verdi. Hastaneye gitmeden iki hafta önce bu karıncalanmalar nedeniyle yürüyemeyen adamın sağlığını bu derece ihmal etmesi doktorları şaşırttı. İsmi açıklanmayan hastanın hastaneye gelmeden iki ay önce gülme gazı denilen nitröz oksit solumaya başladığı öğrenildi.
Yapılan MRI taramasında omuriliğinin bazen B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan miyelopati olarak bilinen nörolojik bir durumun belirtilerini göstermeye başladığını ortaya çıkardı. Bu, omuriliğin çevredeki bölgelerdeki iltihaplanma ile sıkıştırılmasıyla olur. Tedavi edilmezse miyelopati, felç ve hatta ölüm dahil olmak üzere önemli ve kalıcı sinir hasarına yol açabilir.
Doktorlar ayrıca, omuriliğin bir kısmının, dokunma hissinden sorumlu olan dorsal kolonun kötü şekilde yaralandığını ve taramaların gelişmekte olan bir lezyonu ortaya çıkardığını buldular. Nitröz oksitin uzun süreli kullanımının B12 vitamini eksikliğine neden olduğu bilinmektedir. Bu, sinir hasarı ve omuriliğin dejenerasyonu gibi nörolojik sorunlara neden olabilir.
Doktorlara göre, hastanın B12 vitamini seviyesi, B12 enjeksiyonlarından sadece iki hafta sonra normale döndü. Tam bir iyileşme sağladı ve tedaviden dört hafta sonra yürüyebildi, eklediler.
Nitröz oksit, solunduğunda insanları mutlu ve rahat hissettirebilen renksiz bir gazdır.
Gazın etkileri nedeniyle "gülme gazı" denilmiştir. Bu gaz bazı insanların halüsinasyonlar görmesine de neden olabilir. Yeterli kanıt olmasa da N2O’nun nörotoksik olduğu ileri sürülmektedir. Bunun yanı sıra anestezik özelliklerinin de felce neden olabileceğinden şüphe edilmektedir. N2O solumak, hipoksi (yani beyinde oksijen yetmezliği) riskinin doğmasına neden olur. Üstelik 10 dakika boyunca N2O’nun sürekli solunmasının ölümcül sonuçlara yol açabileceğini gösteren araştırma bulguları vardır.