ANKARA (ANKA) – Sağlık Bakanlığı'nın, yetersiz ve dengesiz beslenmeye dayalı şişmanlık (obezite), kalp-damar hastalıkları, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıklara ilişkin uyarıları, telefon, elektrik ve su faturaları ile banka dekontları ve hesap ekstrelerinde yer alacak.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi ve yaşam kalitesinin arttırılmasında, hastalıklardan korunmak için alınabilecek koruyucu sağlık tedbirlerin öneminde dikkat çekilerek, Türkiye'de yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı önemli sağlık sorunları bulunduğu kaydedildi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de şişmanlık (obezite), kalp-damar hastalıkları, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığının giderek arttığının vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Günümüzde şişmanlık (obezite), hem bir hastalık hem de ciddi, sosyal, psikolojik ve ekonomik sorunlara yol açan, yaşam boyu sürecek çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan bir durum olarak kabul edilmektedir. Düzenli yapılan fiziksel aktivitenin ise ideal vücut ağırlığının devamı, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasındaki rolünün yanı sıra kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı bilinmektedir."
Toplumun beslenme konusundaki bilgi düzeyinin yetersiz olmasının, Türkiye'deki beslenme sorunlarının başta gelen nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekilerek, "Bu nedenle toplumda beslenme sorunlarının önlenmesinde ülke genelinde etkin beslenme programlarının uygulanması, toplumun bilinçlendirilerek bilgi düzeyinin arttırılması büyük önem taşımaktadır" denildi.
Bakanlığa bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Dairesi Başkanlığı'nın koruyucu sağlık hizmetleri çerçevesinde toplum bireylerini yeterli ve dengeli beslenme, obezite (şişmanlık) ve oluşturduğu sağlık riskleri ile düzenli fiziksel aktivitenin sağlık üzerine olumlu etkileri konusunda bilgilendirmek için çeşitli çalışmalar yürüttüğü belirtildi. Bu kapsamda, daha geniş kitlelere etkili ulaşmak amacıyla hazırlanan beslenme, obezite, fiziksel aktivite konularındaki uyarıların, telefon, elektrik ve su faturaları ile banka dekontları ve hesap ekstrelerinde yer alması için kurum ve kuruluşlara dağıtımının yapıldığı bildirildi.
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi, EGO Genel Müdürlüğü, TEDAŞ Genel Müdürlüğü, Türk Telekom A.Ş., İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, İstanbul Elektrik,Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş., Akbank, DenizBank, Finansbank, Garanti Bankası,Halkbank, HSBC, Türkiye İş Bankası, Oyak Bank, Şekerbank, VakıfBank, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası'na dağıtımı yapılan Bakanlık uyarılarından bazıları şöyle:
"-Yeterli ve dengeli beslenebilmek için dört besin grubundaki besinleri (süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kurubaklagiller, meyveler-sebzeler, ekmek-tahıl grubu ) her öğünde önerilen miktarlarda birlikte tüketiniz.
-Her öğünde, dört besin grubundan farklı besinler seçerek besin çeşitliliğini sağlayınız
-Sağlığınız için günde en az 5 porsiyon ( 400 gram ) sebze ve meyve tüketiniz.
-Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için sağlıklı beslenmeye özen gösteriniz.
-Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamayınız, besinlerinizi günde en az üç ana öğünde tüketmeye özen gösteriniz.
-Sabah kahvaltısı sağlıklı beslenmede önemli bir öğündür. Güne istekli başlamak, iş ve okulda başarılı olmak için mutlaka kahvaltı yapınız.
-Yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite, vücut ağırlığının kontrolünde temel koşuldur.
-Kemik erimesinin önlenmesinde günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketiniz. Bir su bardağı sütün yerine 2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir de tüketebilirsiniz.
-Vücudunuzdaki sıvı dengesini korumak için günde 8-10 bardak su içiniz.
-Kendinizi kilolu buluyorsanız, kısa sürede hızla kilo verdiren şok diyetler yerine, bir sağlık kuruluşundan yardım alınız.
-Kanserden korunmak için hergün posalı besinlerin (kurubaklagiller, kepek, çavdar, yulaf ekmeği, meyve ve sebzeler vb) tüketilmesine özen gösteriniz.
-Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, felç, hipertansiyon, şeker hastalığı, osteoartrit ve bazı kanser türleri için risk faktörüdür."