Bakanlık, okulların açılmasına az bir süre kala, dersliklerle diğer tüm salon, oda, tuvalet, avlu, bahçe, kantin ve yemekhanelerin, öğrencilerin gelişim çağına uygun nitelikte ve hijyenik şartlara sahip olmasına özel önem verilmesini istedi. Bakanlık ayrıca, anne babalara, "Yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri geri kalıyor" uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı'nca başlatılan, "Sağlıklı Eğitim Atağı Projesi" ile okul sağlığı hizmetlerinin en üst düzeyde sunulması hedefleniyor. Sağlık Bakanlığı'nca yapılan yazılı açıklamada, tüm öğretmen ve öğrencilerin okul yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürebilmelerinin, toplumun ilgili kesimlerinin öncelikli hedefleri arasında yer alması gerektiği bildirildi. Açıklamada, okul sağlığı hizmetlerinin sunumunda; okul öğretim personeli, öğrenci ve ailelerle işbirliği yapılarak, ekip halinde çalışılması gerektiği belirtilerek, resmi ve özel bütün okullarla dershane, kurs ve tüm eğitim merkezlerinin sağlık şartlarına uygun olması gerektiği kaydedildi.
Okula yeni başlayan öğrenciler başta olmak üzere, tüm öğrencilerin genel muayene ve sağlık taramalarının yapılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, şu uyarılara yer verildi:
"Öğrencilerimize gerekli aşıların zamanında yapılması ve tüm öğrencilerimizin paraziter, diş, kalp ve enfeksiyon hastalıklarıyla görme, işitme ve gelişme geriliği konularında sağlık taramalarının yapılması çok önemlidir. Tüm öğrencilerimize doğru sağlık bilgilerinin aktarılmasına ve sağlık konusunda olumlu davranışların kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Öğretmen, okul çalışanları ve gerektiğinde velilerin de sağlık konularında bilgilendirilmesine yönelik aktiviteler düzenlenmelidir. Okul ve tüm eğitim merkezlerinde; sağlıklı ve yeterli içme ve kullanma suyunun bulunması, bu suların kalitesinin sürekli izlenmesi, izleme sonuçlarına göre gerekli tedbirlerin alınması, su depolarının periyodik temizliği ve dezanfeksiyonun sağlanması gerekmektedir. Okulların açılmasına az bir süre kala, dersliklerle diğer tüm salon, oda, tuvalet, avlu, bahçe, kantin ve yemekhanelerin, öğrencilerin gelişim çağına uygun nitelikte ve gerekli asgari teknik ve hijyenik şartlara sahip olmasına özel önem verilmelidir."
"KANTİN VE YEMEKHANE GÖREVLİLERİ PORTÖR MUAYENELERİNİ YAPMALIDIR"
Açıklamada, okul ve eğitim merkezlerinin çevresindeki öğrencilere hitap eden işyerlerinin, gerekli teknik ve hijyenik şartlara uygun olarak faaliyet göstermelerinin çok önemli olduğuna dikkat çekilerek, bu işyerlerinde satışa sunulan ürün ve verilen hizmetlerin sağlık şartlarına uygun olması gerektiği ifade edildi. Açıklamada, tüm okul kantin ve yemekhanelerinde, sağlığa uygun, çocuk ve gençlerin yeterli ve dengeli beslenmelerinin sağlanmasına yönelik besinlerin satışının yapılması, güvenli gıdaların tüketime verilmesi ve okul çevresinde açıkta gıda satışının önlenmesi gerektiğine vurgu yapılarak, şunlar kaydedildi:
"Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için özellikle de çocuklarımız için çok önemlidir. Çünkü yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri geri kalıyor, sağlık sorunları ağır ve uzun sürüyor. Çocukları yetişkinlerden farklı kılan en önemli özellik, sürekli büyüme süreci içinde olmalarıdır. Bu süreç; beslenme, genetik yapı, cinsiyet, çevresel faktörler, sosyo-ekonomik durum, kültür ve gelenekler gibi çeşitli etmenlerin etkisi altındadır. Bunların arasında en önemlisi de kuşkusuz beslenmedir. Kalıtsal özelliklerin ve çevresel faktörlerin kontrol edilmesi her zaman mümkün olmasa da çocuklarımıza kazandıracağımız doğru beslenme alışkanlıklarıyla ülke olarak daha sağlıklı, huzurlu, verimli ve mutlu yarınlara adım atabiliriz. Bu nedenle okullarda beslenme hizmetleri verilirken, çocuk ve gençlerimizin enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uygun yemek listeleri hazırlanmalı, kantin ve yemekhanelerde görev yapan tüm personelin periyodik portör muayeneleri yapılmalıdır."