HABER

Şangay İşbirliği Örgütü zirvesi başlıyor

Çin ve Rusya'nın öncülük ettiği Orta Asya’da güvenlik ve kalkınma konularının görüşüleceği Şangay İşbirliği Örgütü zirvesi başlıyor.

Çin ve Rusya'nın öncülük ettiği Orta Asya’da güvenlik ve kalkınma konularının görüşüleceği Şangay İşbirliği Örgütü zirvesi başlıyor.

Rusya ve Çin'in yanısıra Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın da dahil olduğu altı üyeli Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 2001 yılında kuruldu.

Pekin’de iki gün sürecek görüşmelere katılacak olan diğer ülkeler ise İran, Moğolistan, Hindistan ve Afganistan.

Afganistan toplantıya misafir olarak katılırken, İran, Moğolistan, Pakistan ve Hindistan ise gözlemci üyeler.

Putin Salı günü Çin’de bir gazetede yayınlanan yazısında “ŞİÖ çerçevesinde siyasi işbirliğini güçlendirmek ekonomik alanda da işbirliğini güçlendirecektir” demişti.

Grup bölgedeki radikal unsurlara son vermek ve sınır güvenliğini sağlamak için kuruldu. Nato gibi Batılı devletlerin bölgedeki etkisine karşı bir önlem olarak kurulduğu da yaygın kanılar arasında.

ŞİÖ üye ülkelerin ekonomilerini istikrara kavuşturmak ve karşılıklı ticaret ve işbirliği ile Avrasya bölgesinde kalkınmayı sağlamak için ortak önlemler geliştirmeye başladı.

Çin Salı günü grubun ayrıca terörizme karşı mücadele etmesi için de çalışabileceğini söyledi.

‘Stratejik ortak’

Zirveye katılan ülkelerin çevre ülkelerle de bağlarını güçlendirmesi bekleniyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin Çin Cumhurbaşkanı Hu ile görüşmesi bekleniyor. Afganistan Dışişleri Bakanlığı daha önce iki ülke arasında “stratejik ilişkiler” kurulacağını açıklamıştı.

Görüşmelerde, Nato’nun ülkeden çıkmak için hazırlanması ile Afganistan’da istikrar ve büyüme konularının tartışılması bekleniyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Afganistan’da istikrarın “ortak bir kaygı konusu” olduğunu söyledi.

Putin ayrıca, İran’ın nükleer programı konusunda diplomatik çözüm bulunması için yapılacak görüşmeler öncesinde, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşecek.

Salı günü Çin ve Rusya Suriye’de dış müdahaleye karşı olduklarını tekrar etmiş ve BM Temsilcisi Kofi Annan’ın barış planını desteklemişti.

İki ülke Suriye yönetimini eleştiren BM kararlarını veto etmişti.

Çin şu anda BM Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını yürütüyor.

Çin ve Rusya arasında bir dizi siyasi ve ticaret anlaşması bulunuyor. Putin gazetecilere yaptığı açıklamada “Çin, Rusya’nın stratejik ortağı. Tüm alanlarda her iki ülke için de yararlı açık işbirliği yapıyoruz” dedi.

Gezi öncesinde Putin, geçen sene 84 milyar dolara varan ticaret anlaşmalarını artırmayı istediğini söylemişti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler