SAKARYA (İHA) - Sakarya'nın içmesuyu Sapanca Gölü'nde 'alg patlaması' yaşanıyor. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu gölün yüzeyi kırmızıya büründü.
Yaklaşık 1 milyon insanın içmesuyu kaynağı olan Sapanca Gölü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Gölde 2 hafta önce mevsimsel değişikliğe bağlı alg patlaması sonucunda yaşanan kızıllık yeniden yaşanmaya başladı. Göl yüzeyinde alg patlaması sonucu yoğun bir kızıllık meydana geldi.
Sapanca Gölü'nde yaşanan olayla ilgili İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Meriç Albay, Yrd. Doç. Dr. Reyhan Akçaalın ve araştırma görevlisi Pelin Çiftçi, inceleme yaparak numune aldılar. Tekne ile gölün çevresinde dolaşan görevliler değişik bölgelerden su örnekleri alarak incelemek üzere laboratuvara götürdüler.
İÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meriç Albay, gölde gördükleri alg patlamasının şimdiye kadar gördüklerinin en fazlası olduğunu belirterek, "10 yıldır Sapanca Gölü'nde çalışıyoruz.
Bu şilmdiye kadar gördüğümüz en fazla alg çoğalması. Bu yıl bir miktar fazla oldu. Bunu geçtiğimiz yıllarda yaz aylarında görüyorduk. Malesef bu yıl çok erken başladı. Sapanca Gölü şu anda içme suyu, sanayi ve kullanma suyu amaçlı kullanılıyor. Bu sene iklimsel şartlar nedeniyle bir miktar su seviyesinde düşme oldu. Özellikle çıkış suyundan su bırakılmıyor. Bundan dolayı maalesef suda yenileme zamanı azaldı. Artık su kendini yenileyemiyor. Bu nedenle algde çoğalma oldu. Bu suyun hangi amaçla kullanılacağına dair mutlaka karar vermek gerekiyor.
Yani Sapanca Gölü artık içme suyu kaynağını mı olacak, yoksa sanayi suyu kaynağı mı olacak? Ortada olan bir gerçek var, artık Sapanca Gölü iki amaçlı kullanılamıyor. Çünkü su artık buna cevap vermiyor. Sapanca Gölü'nün yok olması demeyelim ama kullanamadığınız su sizin değildir. Su kalitesi bozulduysa, kullanılamıyorsa sıkıntı yaratır. Alg artışının mutlaka durdurulması lazım. Eğer su çekilmeleri böyle devam ederse maalesef yaz aylarında da bu sıkıntılar bizi bekliyor. Dolayısıyla biran önce oturup yetkili birimlerin karar vermesi lazım. Elimizde 10 yıllık datalar var. Sapanca Gölü'nün bütün özelliklerini biliyoruz. Bunun için oturup konuşulacak ve gölün hangi amaçla kullanılacağına karar verilecek. Şu anda bir tehlike yok. Ölçümlerimiz devam ediyor. Sürekli olarak takip ediyoruz. Tehlike olduğu zaman da Adapazarı Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ADASU'yu uyarırız" dedi.
Meriç Albay, gölü yüzeyden 40-50 metre kadar sürekli takip ettiklerini belirterek, bu takibin yapılmasının sıkıntı yaşanmayacağı anlamına gelmeyeceğini de söyledi. Albay, "Şu anda, önümüzdeki yıllar için içme suyu olarak tehdit gözüküyor. Fakat gördüğünüz gibi bir sıknıtı var. Şu anda bu sıkıntı mutlaka suyun kalitesini tehdit ediyor.
Zaman zaman halkımız maalesef, boya fabrikaları göle atık atıyor gibi ifadeler kullanıyor, böyle bir durum yok. Bu tamamen algın aşırı çoğalmasından sonra parçalanıp suya salınan renk maddelerinden kaynaklanıyor. Suyun çekilmesi ve yeteri kadar yağmur yağmaması nedeniyle su kendini yenileyemedi ve bu durum ortaya çıktı. Gelen su azaldı.
Su yok, sadece çekilen su var. Şu anda bir tehlike göremedik ama farklı ölçümler yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Gölde iki hafta önce de aynı olayın yaşandığını hatırlatan Meriç, "İki hafta sonrası tekrar olması iyi bir durum değil. Bu alg zaman içinde çürüyüp gidecek ama kaybolmayan bir şey var.
Biz bu suyu böyle kullanırsak göl önümüzdeki yıllarda her amaçla bizi tehdit edecek. Bu artık ortada. Buna mutlaka Tarım Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve ADASU gibi ilgili birimlerin karar vermesi gerekiyor. Çünkü 50 metre derinliği olan bir gölün bu hale gelmesi kolay değil. Demek ki bir şeyleri yanlış yapıyoruz. O yüzden biran önce önlem almamızda fayda var. Bunu moda olsun diye söylemiyorum. Sapanca Gölü'nde gerçekten sıkıntı var" dedi.