HABER

'Sarı Gelin' türküsü tartışması

İSTANBUL (İHA) - Erzurum ve Kars yörelerinde dilden dile dolaşan bir efsanenin türküsü olan 'Sarı Gelin'in, Ermeni değil bir Türk eseri olduğu belirtildi. Folklor uzmanları, adı geçen türkünün ortaya çıktığı coğrafyada Türk unsurunun hakim bulunduğunu, Ermenilerin ise azınlık olduğuna dikkat çekerek, büyük devletler kurmuş bir milletin, kendi himayesinde yaşayan bir azınlıktan türkü, hele oyun havası almasının uzak ihtimal olduğunu bildiriyor.

'Sarı Gelin' türküsünün, nerede söylenirse söylensin, hakim toplum olan Türklerden alındığının kesin olarak anlaşıldığını vurgulayan uzmanlar, "Bu türkünün hiçbir yerinde Ermeni unsuru yoktur. Ermeniler, bir gün oluyor, el dokumalarımızdaki motiflere, bir gün oluyor ünlü bir mimarımıza sahip çıkıyorlar. Şimdi de Sarı Gelin türkümüzün, kendilerine ait olduğunu söylüyorlar. Bu iddianin da, Anadolu toprakları üzerindeki hayallerinden farkı yoktur" diyorlar.

'Sarı Gelin'in, eski çağlardan beri Çoruh ve Kür ırmakları boyunda yaşayan Hıristiyan Kıpçak beyinin kızı olduğunu ifade eden folklor uzmanları, bölgeye gelen Arap din adamlarından birinin aşık olduğu bu sarışın güzel etrafında gelişen efsanelerin, Kars ve Erzurum yörelerinde yaşadığını kaydediyor.

Ünlü Türkolog Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu, Sarı Gelin türküsü ve Şeyh San'an Efsanesi'nin, XII. yüzyılda Kafkaslar kuzeyinden gelen Ortodoks Kuman/Kıpçakların hatırasından kaldığını naklederken, ünlü şair ve yazar Ahmet Hamdi Tanpınar da, Erzurum halk havalarından bahsederken, "Erzurum çarşı pazar" diye başlayan bu türkünün canlandırma kudretine daima hayran olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, Sarı Gelin'in varyantlarının Erzurumlu Faruk Kaleli tarafindan derlendiğini de belirttiler.

En Çok Aranan Haberler