HABER

Şaron'un planı hezimete uğradı

KUDÜS (İHA) - İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Gazze'den geri çekilme planı, Likud mensupları tarafından büyük bir oy farkıyla geri çevrildi. İsrail ordu radyosunun verilerine göre, 193 bin Likud mensubundan sadece yüzde 40'ının iştirak ettiği referandumda; plana yüzde 60 oranında red, yüzde 40 oranında da destek oyu çıktı.

Şaron, Pazar gecesi sonuçların açıklanmasından sonra bir bildiri yayınlayarak, bu sonuçlara "saygı duyduğunu" ama Filistinliler'den tek taraflı ayrılma planınından da vazgeçilmeyeceğini belirtti.

Şaron, bildiride, "İsrail halkı beni 4 yıl boyunca elim kolum bağlı oturmam için istemedi. Bu millete; hakettiği sükuneti, barışı ve güvenliği getirmek için seçildim. İsrail devletini becerilerim, vicdanım ve halka yükümlülüklerim doğrultusunda yönetmeye devam edeceğim" dedi.

Şaron, bu ifadesiyle başbakanlıktan istifa etmeye niyetinin olmadığını ima etti. İsrail başbakanı, geri çekilme planını ne şekilde uygulamayı planladığını ise dile getirmedi.

Şaron'un referandumda ezici bir yenilgiye uğraması, geri çekilme planının şu an için askıya alınması anlamını taşıyor. Zira başbakanın planın onaylanması için kabinede değişikler yapması, erken seçimlere gitmesi ve planı ulusal referanduma sunması haftalarca sürecek hazırlıklar gerektiriyor.

İsrail ordu radyosuna konuşan Şaron'un, planını onaylatmak için bazı politik değişiklikler yapmayı seçeceği ileri sürüldü.
İsrailli politik gözlemciler, Şaron'un kabinedeki aşırı sağcı ve plana karşı çıkan Likud mensubu bazı bakanları kovarak, merkez sol İşçi Partisi ve planı destekleyen hükümet ortağı Şinui Partisi ile yeni bir koalisyon oluşturacağını öne sürdü.

Şinui Partisi Genel Başkanı ve Adalet Bakanı Tomy Lapid, referandumda halkın sadece yüzde 1'inin oy kullandığına işaret ederek, "Bu azınlık, ülkenin kaderine karar veremez" diye konuştu. Lapid, Şaron'un plandan vazgeçmesi durumunda Şinui Partisi'nin hükümetten ayrılacağı uyarısında bulundu.

İşçi Partisi Genel Başkanı Şimon Peres, küçük bir kesimin tüm halk için karar alamayacağını vurgulayarak, "İsrail parlamentosu Kinesset'in feshedilmesi ve genel seçimlere gidilmesi" için çağrıda bulundu.

Planı destekleyen Likud mensupları, referandum sonuçlarının partinin merkez sağdan koparak, aşırı şağ kanada kaydığını gösterdiğini belirtti. Şaron'un destekçileri, bu sonuçların Likud Partisi'ni gelecek seçimlerde büyük bir oy kaybına uğratacağından korktuklarını ifade etti.

Şaron'un planını en başından beri destekleyen Başbakan Vekili ve Sanayi Bakanı Ehud Olmert, Filistinliler'den tek taraflı ayrılma planının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Olmert, İsrail radyosundaki açıklamalarında, başbakanın bu planı uygulamaya kararlı olduğunun üzerini çizerek, "Bu süreci durdurmanın yolu yok" şeklinde konuştu.

Olmert, Şaron'un planı nasıl onaylatacağına ilişkin kararları önümüzdeki birkaç gün içerisinde alacağını sözlerine ekledi.
Planı destekleyen ABD de, referandum sonuçlarından hayal kırıklığına uğradığını beyan etti. Beyaz Saray Sözcüsü Scott McCleelan, konuyla ilgili olarak, "Başkan, Başbakan Şaron'un Gazze Şeridi ile Batı Şeria'daki bazı yerleşim birimlerinden geri çekilme planını, barış yönünde atılan cesur ve önemli bir adım olarak görüyor. Başbakanla ve İsrail hükümetiyle temaslarımızı sürdürerek, nasıl ilerleyeceğimize karar vereceğiz" açıklamasında bulundu.

Şaron'un 2005 yılı sonunda tamamlanmasını öngördüğü plan, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki 7 bin 500 Yahudi yerleşimcinin ülkenin güneyine yerleştirilmesini ve güvenlik duvarının inşasıyla Batı Şeria'daki 4 yerleşim biriminin tahliye edilmesini içeriyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler