HABER

Savaş oyunları: Batı, Rusya'ya nasıl karşılık vermeli?

Rusya'nın Orta Doğu'da önemli bir aktör haline gelmesi, Batıyı Kremlin'e karşı atılabilecek adımları değerlendirmeye zorluyor. BBC'den Richard Galpin, askeri güçle istediğini elde eden Rusya ile Batı arasındaki ilişkileri ele aldı.

Savaş oyunları: Batı, Rusya'ya nasıl karşılık vermeli?

Richard Galpin

BBC News

İnsanın mesaj kutusuna sık sık "En üst düzeydeki uzmanlarımız ve seçkin bir gazeteci ekibiyle, Rusya'nın Orta Doğuda gelecekte yapacaklarını konu alan gerçek zamanlı bir savaş oyununa davet ediliyorsunuz" diye bir mesaj gelmez.

Kabul edersem, Rusya, İran, Batı tarafından desteklenen muhalifler ya da IŞİD rolünü oynayan ekiplerden birine katılacağım.

Bu hafta üç gün boyunca oynanacak oyuna istihbarat, karşı-istihbarat, savunma uzmanları ve akademisyenler katılıyor.

Rusya'nın yaptığı ve yapabileceği askeri müdahalelerle ilgili savaş oyunları bugünlerde çok yaygın.

Geçen ay BBC'de yayımlanan Üçüncü Dünya Savaşı konulu bir programda, benzeri bir uzmanlar paneli, Rusya'nın NATO üyesi bir komşusuna, Letonya'ya müdahalesi senaryosu üzerine böyle bir oyun oynamışlar ve sonuç Batı ile Rusya'nın birbirine nükleer bomba atmasına kadar gitmişti.

Suriye hükümet birliklerinin ilerlemesinde Rusya'nın payı büyük.

Rusya'nın küresel tehditleri değerlendiren batılı uzmanların odak noktası haline gelmesi birçok açıdan şaşırtıcı değil.

Kısa süre önce teçhizatı yenilenerek modernize edilen Rus Silahlı Kuvvetleri, son sekiz yıl içinde üç ülkeye; Gürcistan, Ukrayna ve Suriye'ye Kremlin açısından başarılı müdahalelerde bulundu.

Bir zamanlar Sovyetler Birliği'nin çökmesinden bu yana ülkesinin nüfuzunu kaybettiğinden şikayet eden Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Orta Doğuda önemli bir aktör haline geldi.

Peki Batı Kremlin'in askeri müdahalesi ve ortadoğuda ABD gibi kilit ülkelere bile üstünlük sağlamış görünen dış politikasına nasıl karşılık vermeli?

Kısa süre öncesine kadar ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un üst düzey yetkililerinden olan Evelyn Farkas, Kremlin'e karşı yapılacak tek şeyin izlenen tutumu sertleştirmek olduğuna inanıyor.

Bu da ilk aşamada hemen Suriye'deki askeri operasyonlara katılan Rus yetkililerine, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı güçlendirdikleri için yaptırım uygulanması demek.

Farkas, eğer bu yapılmazsa, Kremlin'in gelecekte yapılabilecek barış görüşmelerinde uzlaşmaya yanaşmayacağını ve Esad'ın iktidarda kalarak, ülkenin her yanında hakimiyetini sürdürmesi için bastıracağını düşünüyor.

Evelyn Farkas: "Rusya despot bir diktatörü destekliyor."

Pentagon'un en üst düzeydeki Rusya uzmanı olarak görev yapmış olan Farkas, Moskova'nın 2014'te Ukrayna'ya müdahale etmesinden bu yana Rusya'ya karşı daha güçlü bir tavır alınmasını savunuyor.

Suriye'de olanlardan sonra ise Batı'nın çok geç olmadan harekete geçmesi gerektiğini söylüyor.

"Rusya güç kullanarak istediğini elde ederse, bunu dış politikasının önemli ve etkili bir unsuru olarak kabul eder ve bu şekilde davranmaya devam eder" diyor Farkas, "ve biz de Rusya'nın diplomasi masasında istediklerini elde etmek için, asker konumlandırmaya devam etmesini istemiyoruz."

Farkas, Kremlin'in işi (örneğin Baltıklarda) NATO'nun kararlılığını sınamaya vardırabileceğini söylüyor.

Kremlin karşıtı söylemi tırmandıran yalnızca Farkas değil.

NATO'nun Avrupa'daki en üst düzey komutanı General Philip Breedlove da bu hafta başlarında Kremlin ve Suriye hükümetini "Avrupa'yı zorlamak ve kararlılığını sınamak için" Suriye'den mülteci akınını kullanmaya çalışmakla suçladı.

Rusya ile Batı arasındaki ilişkiler son on yıldır giderek kötüleşiyor, ancak kullanılan söylem artık başka bir düzeye taşındı. Artık eldivenler çıkarılıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler