İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, bugün ziyaretine gelen Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Aloke Sen ve İzmir Fahri Başkonsolosu Turgut Koyuncuoğlu ile görüştü.
Hindistan ile aralarında çok üst düzeyde ekonomik ilişkilerin bulunduğunu, karşılıklı fuarlara katıldıklarını belirten Ekrem Demirtaş, "Hindistan'ın üstün zekalı insanları var. Özellikle bilgisayar yazılımı konusunda neredeyse dünyada bir tekel oluşturmak durumuna geldiler. İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne bilgisayar yazılımı konusunda öğretim üyesi almak için temaslarımız var. Umuyorum ki; bu yıl İzmir Ekonomi Üniversitesi'ndeki öğrencilere oradan gelen öğretim üyeleri ders verme imkanı bulacak" diye konuştu.
Büyükelçi Aloke Sen de, ekonomik ilişkileri geliştirmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, İzmir Ekonomi Üniversitesi ile bilgisayar yazılım programları konusunda görüşmelerinin olacağını söyledi.
Ankara'da dün yapılan Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz zirvesinden 3 Kasım'da erken seçime gidilmesi yönünde çıkan mutabakat ve seçimden ekonominin ne şekilde etkileneceğine ilişkin soruları da cevaplandıran İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, Mayıs ayında başlayan yeni hükümet arayışının bir erken seçim olgusuna dönüştüğünü, hükümet sorunlarının yaşandığı dönemlerde de tek çarenin seçim olduğunun altını çizdi.
Demirtaş, "Başbakan'ın rahatsızlığından sonra ve onun ötesinde Meclis'teki partilere göre dağılım değişmiş durumdadır. Özellikle sağdaki ve soldaki partilerde bölünmeler meydana geldi. Bu bölünmeler etkin bölünmelerdir. Dolayısıyla, şu anda yeni bir seçime ihtiyaç doğmuştur. Bu seçim kasım ayında yapılabilir mi bilmiyorum ama elbet ülkenin önünde çözüm olacaktır" şeklinde konuştu.
Seçim ortamının ekonomik dengeleri bozmadığını da vurgulayan Ekrem Demirtaş, şunları söyledi:
"Ekonomik dengelerin bozulmadığını hep birlikte görüyoruz. Borsa psikolojik sınır olan 8 binin çok üstünde, 9 bin 500 endeksine doğru gidiyor. Dolar da 1 milyon 700 bin sınırına yaklaşsa da, tekrar gerilemeye doğru gidiyor. Faizler yüzde 50-55 seviyesinden yüzde 75'lere doğru çıktı. Ama gerileme süreci faizlerde devam ediyor. Dolayısıyla, ekonomik dengeler seçim nedeniyle bozulmayacakmış gibi bir izlenim var. Biz yine ülke ekonomisinden umutluyuz. Ülkede ekonomik gelişmelerin takibindeyiz. Ama siyasete çok fazla müdahale edemiyoruz. Maalesef, siyasetçiler ülkenin bu günlerinde uzlaşma olanakları varken uzlaşmayıp, ülkeyi bir seçim ortamına getirdiler."
Kendilerinin tüm yapısal değişim çalışmalarının gerçekleştirilmesini, AB ile ilgili uyum yasaları çıkarılmasını istediklerini belirterek, "Siyasi partiler ve seçim yasası çıksın, AB'den yıl sonunda bir takvim alınabilsin ve sonra seçim gündeme gelsin. İnatlaşmalar yüzünden ülke bir erken seçime ve en yakın tarihte bir erken seçime doğru sürüklenmiştir. Bunda da çok büyük bir sakınca görmüyoruz. Aslında, seçim çalışmalarına girilmeden önce de siyasi ortamda verilen yenilikçi mesajlar, çağdaş mesajlar ve ülkeyi yeni yaklaşımlarla geleceğe hazırlayan programların ortaya çıkacağı ile ilgili mesajlar bizi de umutlandırıyor" şeklinde konuştu.
Demirtaş, Ankara'dan değişik açıklamalar geldiğini, ancak seçim öncesinde AB ile ilgili uyum yasalarının çıkartılabileceğine dair işaretlerin alındığını da söyledi.
Kaynak: İHA