Roma (AA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, görüşmesi sırasında "kürt sorunu"ndan bahseden İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Fausto Bertinotti'ye Türkiye'de azınlık kavramının Lozan Antlaşması ve Anayasa'da tanımlandığını hatırlatarak, Türkiye'de kürt kökenli yurttaşların da çoğunluğun bir parçası olduğunu söyledi.
AA muhabirlerinin, İtalyan kaynaklardan edindikleri bilgilere göre, konu Bertinotti tarafından gündeme getirildi. Bertinotti görüşme sırasında, İtalya Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda geçen ay kabul edilen bir önergede, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların kültürel ve idari açıdan azınlık haklarından yararlandırılması gerektiğinin belirtilmiş olduğuna değindi.
Hadiseyi "Kürt sorunu" olarak niteyen Bertinotti, Sezer'e bu önergenin, Türkiye karşıtı bir tavır gibi algılanmaması gerektiğini söyledi. Konuyu AB kriterlerinin bir uzantısı olarak yorumlayan Bertinotti, bu ilkelerin Avrupa'daki tüm azınlıklar için geçerli olduğundan bahsederek, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların da önergede dile getirildiği biçimde "azınlık hakları"ndan yararlandırılmaları, ayrımcılığa maruz kalmamaları gerektiğinden bahsetti.
Bertinotti'nin bu değerlendirmelerine karşılık Cumhurbaşkanı Sezer ise azınlık kavramına farklı anlamlar yüklenmekte olduğuna dikkati çekti.
Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye'de azınlık kavramının Lozan Antlaşması ve Anayasa'da tanımlanmış olduğunu hatırlatan Sezer, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların da çoğunluğun bir parçası olduğunu belirtti. Sezer, bu çerçevede Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların bir "azınlık" olarak görülmediklerini, tam tersine çoğunluğun içerisinde değerlendirildiklerini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, gün içerisinde İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile yaptığı görüşmede, İtalya Meclisi Dışişleri Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili olarak geçen ay kabul etmiş olduğu önergedeki kimi hususlara ilişkin memnuniyetsizliğini ifade etmişti. Sezer, bu tür gelişmelerin önlenmesine önem verilmesi gerektiğine de değinmişti.
Öte yandan İtalya Senato Başkanı Franco Marini, bugün Roma'da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:
"Biz, iktidar ve muhalefetiyle, Türkiye'nin AB'ye girişine sempatiyle bakan bir ülkeyiz. Bizler, AB'nin koyduğu koşullara saygı talep etmekle birlikte, muğlaklıktan uzak bir tavırla, müzakerelerin Türkiye'nin entegrasyonunu sağlaması için ciddiyetle çalışmayı sürdürmeliyiz."
Marini, İtalya'nın Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemesinin, ekonomik gerekçelerin yanı sıra, stratejik önemden kaynaklandığına da değindi.
İtalya Senato Başkanı Marini, "Türkiye, Müslüman ama laik bir ülke. Tabii bazı problemleri de var. Ama problemler hepimizde var. Türkiye sağlam bir ülke" dedi.