ANKARA (İHA) - Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, paradan sıfır atılması konusunda geri adım atmalarının mümkün olmadığını belirterek, "Gemiler yakıldı, bundan dönüş yok" dedi. Serdengeçti, paradan altı sıfır atılması konusunda ortaya atılan dedikodulardan da yakınarak, "Türkiye'de bazı çevreler iyiye gidiş olursa dedikodular geliştiriyor ama Allah'tan bu dedikoduların fazla etkisi olmuyor" diye konuştu.
Yarınlar İçin Düşünce Platformu tarafından düzenlenen "Yeni YTL Reformu" paneli, Hilton Otel'de yapıldı. Panelde konuşan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, YTL'ye geçişin nedenlerini anlattı. Paradan altı sıfır atılması teklifini 2003 yılında hükümete teklif ettiklerini ifade eden Serdengeçti, bunun için gerekli olan siyasi iradenin sağlandığını kaydetti. Bu konuda gerekli olan yasaların çıkarıldığını ve alt yapı çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Serdengeçti, "Gemiler yakıldı, bundan geri dönüş yok" şeklinde konuştu.
1 Ocak 2005 tarihinden itibaren YTL'nin tedavülde olacağını anlatan Serdengeçti, "Vatandaşlarımız, 'Elimdeki parayı bir an önce değiştireyim' şeklinde bir endişeye kapılmasın. 2006 yılında tedavülden kaldırılacak olan eski liralar, Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinden değiştirilebilecek" diye konuştu.
1 YTL'nin hem banknot hem de madeni para olarak piyasaya girmesinden dolayı eleştiri aldıklarını hatırlatan Serdengeçti, Avrupa ülkelerinden örnekler verdi. Serdengeçti, "Biz millet karar versin istedik. İsteyen 1 YTL'nin banknotunu isteyen madeni olanını kullanır. Zaten kullanılmayan zaman içinde geri çekilir" dedi.
50 ve 100 YTL'nin piyasa sunulması nedeniyle de eleştiri aldıklarını vurgulayan Serdengeçti, şunları söyledi:
"Bizim daha önce 50 ve 100 milyon liraya çıkarmamız gerekiyordu. Çünkü ekonominin buna ihtiyacı vardı. 50 ve 100 YTL'yi çıkarmanın zamanı gelmişti. Böylece nakit taşıma ve tahsilat işlemleri kolaylaşacak."
Serdengeçti, yıl sonuna kadar 15 katrilyon, 15 Ocak'ta ise 16 katrilyon değerinde banknot basılacağını söyledi. Bir banknotun üretim maliyetinin 4.5-5 sent olduğunu hatırlatan Serdengeçti, YTL'ye geçilmesi durumunda enflasyonun artacağı yönündeki iddiaları ise, "Toplumumuzda fikir oluştururken bilgiye dayanmayı zahmetli buluyorlar" sözleriyle cevaplandırdı.
12 ülkenin kendi para birimlerini bırakıp Euro'ya geçtiğini hatırlatan Serdengeçti, bu ülkelerdeki yıllık enflasyon oranının yüzde 2.5'ten 2.1'e düştüğünü belirtti.
YTL'ye geçilmesiyle devalüasyon olabileceği yönündeki iddiaları da yanıtlayan Serdengeçti, "Böyle bir şey yok. Türkiye'de bazı çevreler iyiye gidiş olursa dedikodular geliştiriyor ama Allah'tan fazla etkili olmuyor" diye konuştu.
Serdengeçti, 49 ülkede yapılan bu tür operasyonların kur veya faizlere olumsuz etki yapmadığını kaydetti. Serdengeçti, YTL'ye geçişte bilgisayar yazılımı, yazarkasa ve çift etiket uygulamasına dikkat edilmesini istedi. Serdengeçti, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren kayıtların YTL olarak tutulacağını da vurguladı.
Panelde konuşan Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakçı ise madeni paranın basımı ve dağıtımında herhangi bir sorun bulunmadığını belirterek, yıl sonuna kadar 1.2 milyar dolarlık madeni parayı tedavüle çıkarmayı düşündüklerini kaydetti. Çanakçı, 2005 yılı Ocak, Şubat ve Mart ayında Darphane'nin tam kapasite ile çalışmaya devam edeceğini söyledi.
Panele konuşmacı olarak katılan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan da, hazırladıkları TL'yi YTL'ye çeviren kartları basına tanıttı.